2009-07-03

Smånyheter VII


Ett antal bloggkollegor har senaste åren ifrågasatt varför Carlsberg Sverige inte gör mer av sitt absolut starkaste varumärke internationellt, Carnegie Porter. Nu verkar det dock hända grejer, jag fick idag ett mail från Carlsberg där de förklarade att många efterlyst de gamla 25 cl stubb-flaskorna. Bryggeriet hade undersökt möjligheten, men tekniska problem gjorde det omöjligt.

I stället har man tagit fram en profilflaska på 33 cl med en nydesignad etikett (se bilden) som ska se så mycket ut som 1800-talsetiketten som det går. Bland det mest finstilta på etiketten står det att märket grundades i Göteborg. Hoppas de har modet att på baksidan också berätta var den verkligen är bryggd – en produkt av den här typen bygger mycket på trovärdighet.

Flaskan går på export från och med september, och från oktober kommer den på Systembolaget. Vad som händer med halvliters-returflaskorna framgår inte, men gissningsvis försvinner de samtidigt.

Över till något helt annat. I kväll drack jag ett glas Dugges High Five! på Bishops Arms i Linköping. Precis som Hr Dugge i en grannblogg själv påpekat så är den en trevlig amerikansk IPA, men inte alls den aggressiva citrus-granskog-humleIPA det förut var. Detta var dock bara tillfälligt tills de blivit av med förra årets humlelager: ”Jag hoppas att ni trots allt vill hjälpa mig att dricka upp de sista dropparna av våra gamla bekymmer, för då kan vi överleva och koncentrera oss på att brygga öl som vi gjorde på den gamla goda tiden igen;-)”. Den öl som Duigges brygger idag är gjord på färsk humle.

Och samma krog kopplade alldeles nyligen in ett fat Örebro Bitter från Närkes Kulturbryggeri. Får bli en sådan nästa gång.

Carlsberg i Danmark passar på att lansera tre nyheter i sommarvärmen: Semper Ardens Summer Dubbel, som trots sitt namn är en välhumlad pilsner. Jacobsen Sommer Wit är deras tolkning av den belgiska kryddade veteölen, här smaksatt med fläderbär som ger en rosalila färgton. Den sista nyheten från Danmark är Jacobsen Original Dansk Ale. Har jag fattat pressreleasen rätt är den gjord på malt från deras egna gård på Fyn och den nyligen framtagna danska malten Hallertauer Jacobsen. Den är tillverkad i liten upplaga och säljs främst på Carlsbergs/Jacobsens egna besöksbryggeri.

1 kommentar:

  1. Jag fick av en tillfällighet tag på några flaskor High Five! på min favorit-SB-butik, och jag tyckte, till min glädje, att de var mycket godare än när jag drack HF! på Glennfiddich Warehouse senast. Är det månne en ny batch redan, eller var mina smaklökar omkalibrerade av den lägre nivån av förväntan??

    SvaraRadera