2009-07-08

Heineken Slovensko Zlatý Bažant

Funderar på att testa en grej. Jag dricker upp en öl. Och så skriver jag lite om den och vad jag tyckte och sådär. Avslutar det hela med ett betyg. Låter kanske lite blekt och töntigt, men jag tycker det är värt ett försök i alla fall!

Zlatý Bažant är en ljus eurolager på 5%, tillika är den Slovakiens största ölmärke. Bryggeriet är Heineken Slovensko. Under sent nittiotal försökte någon importör att lansera den här ölen på svenska restauranger under det engelska namnet Golden Pheasant. Det gick väl sådär och det var mest enklare pizzerior som nappade, troligen såldes den till lågt pris.

Färgen är ljust guld, det stora vita skummet sjunker efter ett tag ner till ett tunt vitt lager lämnandes en hel del skumrester på glaset.

Doften är sötsyrligt maltig med en del lite kemisk men ren bitterhet och aningar av grönsaker och alkohol.

Smaken är söt med en hel del milda centraleuropeiska humletoner och grönsaker, kanske lite frukgodis, en lätt bitterhet och kokt kött. Jag hittar inte mycket av den typiska tjeckiska smör-tonen dock. Eftersmaken är rätt lätt och torr med smak av franskbröd och en aning alkohol.

Kolsyran är medium, bubblorna mediumstora. Vätskan är något mjuk i munnen, inte alls blaskig.

Tja… Jag vet inte om vi egentligen behöver den här.

Betyg: 3,0. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 14:90 för 500 ml.

9 kommentarer:

 1. Nej vi behöver inte den här. Liksom mycket annat Systemet tar in, att frakta hit ljusa lager kan inte på något sätt vara klimatsmart.

  Som lite extra info köpte jag den här som "Golden pheasant" i butik, så det måste ha funnits en klass2 variant också.

  Nu när ni vet det, försök glömma det.

  SvaraRadera
 2. Undrar vilket optiskt fenomen som gör att flaskans hals ser helt sned ut?

  SvaraRadera
 3. Simon Bertilsson11 juli 2009 kl. 00:18

  Jag provade den här igår. Såg att systemet i Hörby tagit in den, och eftersom det var en tjeckisk lager var jag ju tvungen att prova. Ingen större hit egentligen, så jag går nog tillbaks till Zlatopramen Extra Premium, och min nyfunna favorit Zlatopramen Half n' Half! :)

  SvaraRadera
 4. Alltså vet inte riktigt hur jag ska presentera det här. Skriver väl inee på bloggar i vanliga fall.. Men kul att du gör sådanan här kvalitetstester på öl.
  Jag drack nämligen nyss min fösta Zlaty Bazant, och jag blev positivt överraskad och satte mig vid atorn och hittade in sida.
  När jag tänkte på öet så var det med en viss tvekasmhet som jag provade det för jag tycker att ajg hört så mycket gått om theckiska och slovakiska öl, men ännu inte lyckats hitta till dessa smaker... Det är ett nytt intresse hos mig - öl, och med öl är det ljus lager som gäller för min del. Jag har börjat smaka mig fram i ljus-lagervärlden, och hittaills är det det italienska Peroni som leder ligan. På andra plats vet jag inte exakt, men det spanska sanMiguel ligger bra till. Det australiska Fosters är inte så dumt heller ..
  Jag förstår att detta Zlaty Bazant ägs av Heineken när jag läser det, för det påminner mig en hel del om holländaaren.
  Betyg är ju en kul grej.. men det här ölet skulle jag nog ge en fyra om Peroni får en femma, men det kanske är att skapa inflation i betygsystemet, så då håller jag med om trean ifall jag ger Peroni en fyra.. Nu ska jag ta mig en titt på dina andra ölresentioner...
  Urban

  SvaraRadera
 5. En slovakisk öl! Smakar okej tycker jag just nu när jag dricker den, men det gör jag endast för att systemet där jag bor hade slut på Gambrinus. En slovak jag träffade i oktober påpekade dock att "Steiger" är den bästa slovakiska ölen och att Zlaty Bazant är komersiell skit! Men här rinner den ner iaf!

  SvaraRadera
 6. Kan man vara döv när det kommer till smaker? Kan man det tror jag du är det. Jag har aldrig bevittnat en sån brist på träffsäkerhet. Rent pladder. HAHA fruktgodis och kokt kött... jaja alla ni som läser detta: se det som en varning, lyssna inte på vad idioter påstå att det smakar, tro inte på systemet heller för den delen. Köp en Zlaty själv vettja, och testa. Skål!

  SvaraRadera
 7. En massa skitprat som vanligt. Sen är ju smaken som baken som ni säkert har hört förut. Den är alltså delad och alla tycker olika naturligtvis. Så kallade recensioner ska ALDRIG tas som ett facit. Zlaty Bazant är min absoluta favorit öl, den bästa som finns. Det finns ju faktiskt folk som dricker all möjlig dynga som t ex amerikanskt rävpiss, och gorilla, tre kronor och annat som ska likna öl.....

  SvaraRadera
 8. En av mina favoriter :) den ska vara riktigt kall

  SvaraRadera