2009-07-12

Rogue Smoke Ale

Enligt etiketten är denna öl en hyllning till Berlinmurens fall. En rauchbier på 7% (enligt påklistrad etikett, 6% enligt Beer Advocate) vore väl inte mitt naturliga val för denna hyllning, men varför inte? Rogue Ales kallar den Smoke Ale. Brukar inte rauchbier vara lager? Eller är det vilket som?

En konstig detalj förresten: På den etikett som importören Great Brands satt på flaskan hänvisar de till www.rogue.se, men det verkar vara en privat reseblogg. Hmmm.

Dags att ge sig på denna bomber! Färgen är röd-orange-bärnsten, vätskan är aningen grumlig (flaskan har jästfällning i sig). Det fingertjocka skummet faller fort ner till ett benvitt litet lock, lämnandes lite skumrester på glaset.

Doften är något söt och aningen rökt: Det är mer rökt lax/skinka än skogsbrand, liksom. Hittar också lite kola. Över huvud taget ganska lätta lukter.

Smaken är först aningen sur. Rökta toner (skinka/ost/lax) i bakgrunden. En viss sötma, som vitt bröd och en aning mördegskakor från malten. Det finns något slags beska, men den är inte speciellt stark eller dominant. Eftersmaken har friska bittra toner, lite smörkola och en mycket mild rökt ton.

Kolsyran är frisk och lite starkare än medium. Massor av jättesmå bubblor. Vätskan är medel-mjuk och lite lätt.

En elegant och rätt lättdrucken rökt öl, kanske något för nybörjarna? Jag vill själv nog ha dem lite mer aggressiva i rökigheten.

Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets mitt-i-månaden-släpp juni 2009, när detta skrivs finns 218 flaskor i butikerna. Pris: 69:80 för 650 ml.

1 kommentar:

  1. Great Brands skulle gott kunna uppdatera sin hemsida lite oftare.

    SvaraRadera