2009-07-09

Rogue Chocolate Stout

Det är svalt, grått och regnigt. Ölfördomarna säger att man då ska dricka mustig mörk öl. Chocolate Stout från amerikanska Rogue borde passa in på beskrivningen; det är en amerikansk stout med chokladaromer på 6%.

Som av en slump har jag nyss fått exakt en sån där sejdel som är avbildad på etiketten. Så valet av glas blev lätt.

Färgen är kolsvart, det tre fingrar höga skummet är ojämnt, brunt och kompakt. Det sjunker mycket långsamt lämnandes en del skumrester på glaset. Ölet är efterjäst på flaska.

Doften är söt och lyxig med eleganta toner av mjölkchoklad och kakao. Milda toner av pumpernickel och bitter humle.

Smaken är mycket välbalanserad: Torr och ganska bitter stout å ena sidan, mjuk krämig choklad å andra. En hel del rostad (nästan bränd) malt, en robust syrlig-bitter smak och en en sakta avklingande beska. Kroppen är dock lite tunn. Eftersmaken är torr med toner av kaffe, bitchoklad, lite örter och en ren mild beska.

Kolsyran är mild, de få bubblorna är friska. Vätskan är krämig.

De bäst doftande chokladstouten jag druckit hittills. Dock saknar den en del kropp (kanske beroende på att den inte har någon sötma?) och kändes aningen tunn till och från. Nils Oscars variant känns faktiskt som ett bättre val just nu. Det är ju en kaffestout.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets mitt-i-månaden-nyheter juni 2009 (i detta nu finns 116 flaskor kvar). Pris: 69:90 för 650 ml.

5 kommentarer:

 1. Har den i skåpet och satt faktiskt och funderade på när jag ska dricka just den ölen.

  Kan ibland tycka att det görs för mycket stout som jag iaf. fördomsfullt tror ska ha en mer fyllig kropp, så är ölen rätt "blaskig", lite trist. Men vi får se vad jag tycker.

  Ikväll vart det en AleSmith IPA istället.

  SvaraRadera
 2. Låter oerhört gott och jag hade gärna avnjutit en i skrivande stund jag också. Turen förbi stans minsta systembolag (blev lat) resulterade dock inte i något direkt spännande så därför blev det en röd säl istället.

  SvaraRadera
 3. @Thom: Red Seal är en riktigt god vardagsamerikanare. Perfekt till grillat dessutom.

  SvaraRadera
 4. Drack den i helgen och tyckte inte att den var särskilt märkvärdig.

  Däremot var Jolly Pumpkins Calabaza Blanca smarrig!

  SvaraRadera
 5. Denna var en riktig besvikelse i mina ögon. Sjukligt tunn och blaskig. Ska faktiskt lämna tillbaka min sista flaska.

  SvaraRadera