2009-07-26

Sigtuna Dubbel IPA

En rätt oväntad öl på De Klomp igår var Sigtuna Dubbel IPA, en amerikansk Double/Imperial India Pale Ale från Sigtuna Brygghus på 10%. Oväntad inte minst eftersom jag helt missat att den tillverkats mer än till ölfestivalen i Eskilstuna tidigare i våras.

Om jag inte missat något (det har jag säkert) är det här det andra tredje fjärde kommersiella exemplet på stilen i Sverige efter Never mind the Bollox! från Dugges, Huvill från Närke Kulturbryggeri och DIPA från Nynäshamns Ångbryggeri.

Färgen är djup bärnsten, det fingertjocka skummet är varmvitt. Det lämnar lite skumrester efter sig på glaset.

Den medelstarka doften är laddad med humle, grapefrukter och en rejäl bitterhet. Det finns också en viss sötma och en frisk aning av örtkryddor.

Smaken är frisk och kraftig med mycket humle med amerikanska drag. Grapefrukt, citronskal, pomerans. Stor beska och lite alkohol. Smakerna är dock mer rejäla och robusta än eleganta. Lite sötma i eftersmaken ger en välbehövlig balans.

Kolsyran är kraftig, bubblorna små. Vätskan är medel-mjuk och aningen lätt, något som förvånar mig vid en alkoholhalt på 10%.

Ett välkommet tillskott till den svenska ölfloran, även om… Jag kommer att tänka på en bekant som jobbade som live-ljudtekniker. Han brukade påpeka att ”Det är inte svårt att få ett band att låta bra eller högt. Det svåra är när det ska låta högt och bra.”. Den här ölen låter mer högt än bra.

Inte för att den är dålig, men en DIPA är en svår stil som ger oerhört mycket när den väl lyckas. En okej bitter är fortfarande en okej bitter, men en okej IDPA blir lätt en liten besvikelse.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 72:00 för 300 ml.

PS: Krogen hade i förrgår fått en stor leverans av öl från Harviestoun och Rogue. Det här kan bli en trevlig semester.

6 kommentarer:

 1. Nu är du där igen Bark. Har du glömt hur det blev efter ditt förra inlägg där du skrev av Nynäshamn var först ut med en svensk DIPA (http://www.ofiltrerat.se/2009/02/uppdatering-fran-dugges.html)?

  Hur som helst är kungen fortfarande Never Mind The Bollox! från Dugges.

  SvaraRadera
 2. @Weine: Ja, jag har glömt. Ska ändra.

  SvaraRadera
 3. Drack den där på Eskilstuna ölfestival och tyckte den var obalanserad som tusan. Väldigt bitter utan att ha någon maltsötma som balanserar upp det hela. Håller med Weine om att Never Mind The Bollox! är den bästa svenska dipan. Lätt.

  SvaraRadera
 4. @Baggen: Jag gissar att den här har legat ett tag i källaren, och därför balanserat upp sig lite. Fast lite av ”D” i DIPA försvinner ju med det.

  SvaraRadera
 5. Osäker som tusan nu, men gjorde inte Närke en DIPA också?

  SvaraRadera
 6. @Simon: Jo, Huvill. Den har till coh med jag druckit. Håhå jaja.

  SvaraRadera