2009-07-02

Strömsholms Tok-Olle

Varmt.

Ändå gick jag till en krog utan AC eller uteservering: De Klomp. Som nu sakta men säkert minskar antalet fat. Å andra sidan – ett ställe med tre sorter från Strömsholms Brygghus på samma gång? Svårt att klaga då.

Jag valde den senaste inkopplade: Tok-Olle, en engelsk pale ale på 4,8%. Innehållet är pale-alemalt, münchnermalt, engelsk East Kent Goldings-humle och skotsk jäst. Målet har varit att göra en lätt smakrik öl för uteserveringarna.

Färgen är gul, det fingertjocka kompakta skummet faller sakta ner lämnandes mycket skumrester och en vit hinna på ölet.

Doften är rätt lätt men mycket frisk med vissa humletoner och en läskande friskhet.

Smaken är bitter på ett klassiskt engelskt vis, nästan åt IPA-hållet. Men det klingar av ganska fort och ger plats åt en lagerkänsla (tänk Hell under sin storhetstid). Lätta, torra och fruktiga smaker. En intressant ton av skrivarpapper och knäckebröd. Lång och mjukt bitter eftersmak med en sötaktig ton av knäckebröd.

Kolsyran är medel till kraftig; små friska bubblor. Lätt mjuk och gräddig vätska.

En riktigt lyckad tröstsläckare för varma dagar som den här. Möjligen skulle jag kunna tycka att stilen mer är den moderna brittiska blonde/golden ale än pale ale med sina lagerlikheter, men jag tyckte den var riktigt trevlig i vilket fall.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Fat på krogen (slutlevererad från bryggeriet). Pris: 69:00 för 400 ml

Illustrationen kommer från Strömsholms Brygghus.

1 kommentar:

  1. Ja, det var då det... Nu är väl inte det här bryggeriet vad det än gång var. )c:

    SvaraRadera