2009-07-05

Nøgne Ø #100


Dags för öl nummer två på Bishops i Jönköping. Jag stod ett bra tag och tvekade mellan två rejält kraftiga skandinaviska öl: Antingen 100 gr India Pale Ale från danska Ølfabrikken eller #100 från norska Nøgne Ø. Båda var rätt dyra (199:00 för en halvliter) och starka så det skulle bara bli en av dem.

Jag var övertygad om att båda var Double IPA-or, och därmed jämförbara. För att gå extra grundligt tillväga kollade jag i mobilen på Beer Advocate vad folk tyckte om ölen. Det var överbelastat, så jag fortsatte till RateBeer. Båda hade fått ungefär lika skyhöga betyg.

Så jag funderade vidare. På något sätt kändes den norska ölen som ett säkrare kort, så efter ytterligare tvekan beställde jag in en sådan. ”Nej, vi har ingen sådan kall” tyckte tjejen bakom disken. Det tyckte jag lät jättebra så hon försvann bakåt i lokalen.

Efter några minuter var hon tillbaka, och lämnade över flaskan leende ”Jag hittade faktiskt en som var kall!”. Mmmmmhm.

Nu kommer det stora problemet: Jag var övertygad att det här var en DIPA och recenserade den därefter, och betyget blev ganska lågt. Inte minst sedan den visat sig vara två år gammal.

Men det är det inte, bryggeriet kallar den ”Barley Wine Style Ale”. Vad gör man?

Jag har suttit och funderat över det här i någon timme nu, men kommer till slut fram till att jag kastar minnesanteckningarna och konstaterar att den som en lagrad barleywine var en riktigt bra öl.

Så kan det gå.

2 kommentarer:

 1. Härligt att man fick en flaska #100 förra veckan från bror sin som varit i Köpenhamn!

  Synd att man måste vänta på tjejen till början av augusti innan man kan dricka den bara, gör jag det utan henne blir jag väl utslängd...

  SvaraRadera
 2. Jag har läst i din blogg lite då och då eftersom jag tycker att det är kul med god öl. Jag har läst denna bloggpost och funderat över den i ett par minuter nu. Ärligt talat, är du inte riktigt, riktigt snett på det?

  När man recenserar en öl är väl det intressanta hur god den är inte hur tekniskt lyckad den är inom sin genre?

  - Fy sjutton vad dålig hårdrock! Kan någon stänga av musiken?
  - Det är inte hårdrock, det är hip-hop.
  - Ah! Men då så. Låt det vara på, det är ju skitbra.

  SvaraRadera