2008-02-03

Staropramen Dark Beer

En öl köpt på association: Decembernumret av den brittiska tidningen Beers of the World utsåg med en jury av bryggare och redaktionsmedlemmar världens bästa öl. Fyra huvudvinnare utsågs:
Alltså fyra öl som jag inte druckit. En intressant observation kan vara att ingen av dessa öl är från England.

Den mörka tjeckiska lagern höjdes till skyarna, så jag tog lite förstrött ett par flaskor av lokalkonkurrentens mörka öl Dark Beer från Staropramen. Detta eftersom Budweiser Dark inte importeras hit. Men det är ju gott med lite mörk lager ibland i alla fall.

Färgen är mörkt brunröd, bara en aning ljusare än Coca Cola. Det fingertjocka skummet är beige och kompakt, det sjunker till ett tjockt lager över ölen efter en stund. Inga skumrester på glaset.

Doften är rostad, torr syrlig och lätt metallisk. Rostade nötter, grillkol och pumpernickel samt en aning jäst.

Smaken är mycket maltig - här kommer humlen i andra rummet. Rostade nötter, tyskt svart bröd, rostbiff och steksky. Smaken saknar nästan helt sötma. Efter ett tag kommer en märkbar ton av öjäst och en mild bitterhet med metalliska inslag. Eftersmaken är maltig med rostade toner med närmast brända smaker. Avslutningen är kraftig med gräddkola, stekos och en lätt bitterhet.

En behaglig, torr lager med ett stort inslag av svartmalt. För 1½ år sedan gav jag betyget 3,55 och det ligger väl i de trakterna även nu (jag orkar inte skriva en ny engelskspråkig recension nu).

Soundtrack: J.M. Silk "I Can't Turn Around" (1986), Manu Dibango "African Battle" (1973), the Mighty Vikings "Do Re Mi" (?), Alanis Morissette "Head Over Feet" (1995), Wermelin

6 kommentarer:

 1. Bitter & Twisted som världens bästa ale? Efter att ha druckit den på fat i Skottland vet jag inte om jag kan hålla med.

  För övrigt: "The mighty vikings"?

  SvaraRadera
 2. Länge sen man hade mörk Staro hemma! Först utvecklas smaken som en vanlig mörk lager, men sen när man tror det är slut så får man en käftsmäll av choklad och kaffe. Det säger man inte nej till.

  SvaraRadera
 3. The Mighty Vikings... Jamaicansk okänd grupp sopelar calypsovariant på den gamla sången från Sound of Music. En vanlig dag i min stereo!

  SvaraRadera
 4. Har aldrig druckit den mörka Starron men ska göra det så fort jag får tillfälle.
  Tycker den "vanliga" är överskattad men den mörka är förhoppningsvis bättre.

  SvaraRadera
 5. Budweiser Dark finns i beställningssortimentet! (nr. 82818)

  (Det här är min första kommentar här, så jag kan tillägga att det här är trevlig blogg - jag har följt den i ett någon månad.)

  SvaraRadera
 6. kalle: Tack, hur kan jag ha missat det?

  ...

  För att det nog inte är samma öl. Den som systembolaget har kommer från Budejovický Mestanský Pivovar, den som tidningen skriver om är från Budějovický Budvar. Tyvärr.

  SvaraRadera