2008-02-19

Snart är det mars

Inte för att mitten-av-februari-nyheterna kommit till mitt skafferi än, än mindre hamnat i min strupe. Ändå har pdf-filen med marsnyheterna redan dykt upp. Och skärskådats, inte olikt ett feltryck hos en filatelist.

Och det var ju en trevlig blandning av såväl stilar som länder: Som jag bloggat om tidigare ser jag verkligen fram mot Paradox, en islay-fatlagrad imperial stout från BrewDog, det skotska bryggeriet som hälsar att de skiter högaktningsfullt om du gillar deras öl eller inte. Och jag ser nu att den faktiskt görs i en ännu rarare variant: Single cask matured! Fast de finns inte här.

Det mycket kompetenta Oppigårds kommer med en ny öl i form av Spring Ale. Av beskrivningen att döma verkar det vara en torrhumlad engelsk pale ale. Den ser jag också mycket fram emot.

Danska Nørrebro Bryghus gillar jag också. De har tydligen inlett ett nordiskt projekt där de bjuder in bryggare från granländerna att skapa en tillfällig öl till sortimenetet. Först ut är Skärgaards Porter och som man kan gissa av namnet är den skapad av Lasse Ericsson från svenska Nynäshamns Ångbryggeri.

En eller annan Wheatland Wheat Beer kan nog slinka ner om det blir någon solig vårdag. Från Michigan Brewery, ännu en debut på Systembolaget

Samt ett par belgiska stora flaskor från USA och Belgien. Och återkomst för den lyxiga Black Chocolate Stout från Brooklyn, som jag mins som den mest amerikanskt humlade stout jag druckit.

Det verkar finnas något för alla... Det man kan sakna är kanske någon engelsk bitter och tysk snygglager. Men det kommer ju fler månader.

Förresten. Ni har väl sett att Hantverksbryggeriet äntligen fått ordning på sin hemsida? (Närke Kulturbryggeri som jag tidigare av misstag länkade till verkar fortfarande inte vara klara med sin).

Soundtrack: Al Brown "The Whip Pt. 1" (?), Prince "Thieves in the Temple" (1990), Ronnie Davies "Got To Go Home" (?), Pet Shop Boys "Luna Park" (2006), Rufus "Tell Me Something Good" (1974), Sophie Zelmani "To Know You" (2004), Janne Schaffer "Dans från vettet" (1980)

10 kommentarer:

 1. Vet inte om det är mycket kvar av Lasses Porter i den som nu kommer på flaska...

  SvaraRadera
 2. LiverpooooooooooooooÖL!!!!!

  SvaraRadera
 3. Brooklyn blir trevlig. Den har jag ett par stående hemma på lagring av också.
  75 cl. flaskorna måste jag ha liggande i vinstället.
  Den danska portern är ju ett måste.

  Och påsköl...

  Jag har aldrig druckit något från Hantverksbryggeriet men ska göra det så snart jag får läge. Förmodligen på Sthlm Beer & whisky till hösten.

  /Martin

  SvaraRadera
 4. Å Brewdog-ölen vill jag gärna prova,har aldrig testat en whiskyfatslagrad IS förut. Spännande!

  Nån som druckit Ommegang Three Philosophers och kan uttala sig?

  SvaraRadera
 5. Martin: Hantverksbryggeriet dyker upp lite nu och på på gästkranen hos Bishops Arms-pubarna, om du har någon sådan i närheten.

  Angående stora flaskor med naturkork verkar experterna överens om att de ska stå upp när man lagrar dem. Ska gräva fram en referens om detta inom kort.

  SvaraRadera
 6. Liggande eller stående flaskor vid lagring är tydligen en het fråga.
  En del säger att vissa korkar påverkar ölen negativt (korkeffekt)medans andra säger att ölen ska ligga ner, som vinet, när det lagras.
  Ölguden Michael Jackson hävdade: "If it has a real cork, lay it on it´s side, in a wine-rack."
  Jag har mina liggande och har aldrig kännt någon korkeffekt (efter ca 2 års lagring).

  Fortsättning följer....

  //Martin

  SvaraRadera
 7. http://beeradvocate.com/beer/101/store

  Läsvärd artikel om hur man ska förvara öl!

  SvaraRadera
 8. Ok. Så skriver Beeradvocate.

  Hur tycker DU dom ska lagras?
  Egna erfarenheter?

  SvaraRadera
 9. Jag tycker de, förutsatt att de har en riktig kork, ska förvaras i stående position. Speciellt med flaskor som har en del jäst i sig kan jästen fastna längs sidan på flaskan om de ligger ner och sedan släpper den inte när du väl ställer upp den och ska servera den. Har upplevt detta med en bunt flasköl jag köpt och som förvarats liggande. Att korken skulle torka ut om den inte kommer i kontakt med vätska är en populär myt :) Kort och gott, jag förvarar alla mina flaskor stående (och det är runt 300st).

  SvaraRadera
 10. Jag förvarar mina lagrade flaskor med kork stående. Å andra sidan är det kanske 10 stycken allt som allt, och de kommer nog inte att bli så jättegamla så det känns inte som någon stor fråga.

  SvaraRadera