2008-02-24

Bernardprovning på Mitropa

Så var det dags för min första organiserade aktivetet med Svenska Ölfrämjandets Norrköpingsavdelning (eller är det Östgötaavdelningen? Det verkade lite oklart.): Bernardprovning på restaurang Mitropa.

Folk (20-25?) minglade som bäst då jag dök in i den lilla trevliga restaurangen, en del med en öl i handen. Det verkade som de flesta kände varandra väl. Jag satte mig vid ett av långborden för att pusta ut, och snart beordrades resten av gänget att slå sig ner. Han som pratade presenterade sig som Kent Tjäder, och tog direkt upp frågan om en studieresa i en nära framtid.

Här någonstans urartade diskussionen omgående och olika smågrupper verkade på ett vant sätt jämföra olika alternativ. Efter ungefär 10 minuter förkastades båda förslagen och ett nytt klubbades: Vi skulle försöka boka in en visning med provning hos Oppigårds. Det vore kul, tycker jag som är förtjust i deras öl.

Så presenterades en representant från Bernard Sverige AB, jag tror jag uppfattade hans namn som Stefan. Han verkade vara ett bekant ansikte får deltagarna, och började att prata om familjebryggeriet Bernard, beläget i Humpolec, 10 mil sydöst om Prag.

Det tekniskt intressanta som kom ur detta var att bryggeriet själva mältar sitt korn. Och att de sedan 2001 till 49% ägs av belgiska Duvel Moorgat. Anledningen till detta arrangemang var att Bernard ville komma åt Duvels speciella "mikrofiltreringsteknik" som gör det möjligt att lagerhålla Bernard-ölen i 8 månader efter buteljeringen, trots att ölen inte pastöriseras.

Vi erbjöds att följa med på specialresor till bryggeriet som arrangerades för små intresserade grupper. Tja, kanske det någon gång...

Och nu skulle det första ölet provas. Vi hade blivit lovade "en glad överraskning", men det blev i stället "ett litet antiklimax"; ölen från Bornholm hade inte kunnat levereras på grund av ovädret. Häpp. Men en reservplan fanns och vi fick möjligheten att dricka ytterligare ett tjeckiskt öl.

Hostan från Pivovar Hostan. Som väl var... En tjeckisk pils i mängden. Jag noterade "rätt söt, påminner en del om Åbro Original. Småtrist" och betyget blir väl strax under 3. Vi samsades rätt snart kring bordet att "Ja, en riktigt varm sommardag så går den väl ner."

Den konspiratoriske kan tro att den serverades mest för att visa hur mycket bättre den ofiltrerade pilsnern från Bernard var - se dess recension här.

Efter att ha sugit på den godbiten ett tag pratade representanten ytterligare väl om bryggeriet och dess produkter. Följt av deras mörka öl, som jag nog skulle kategorisera som en schwartzbier: Den var kolsvart, rostad, lite söt med lätt smak av kaffe och nötter. Följandes traditionen hette den Bernard Speciální Černé. Att ha den på fat i Sverige förstod jag var ovanligt gränsande till unikt. Mina noteringar inkluderade ord som "torr rostad pumpernickel, läskande bitter mineraler". Den var god, och betyget ligger någonstans kring 3,7.

Så blev det mat! Buffén var uppdukad med en tjeckisk specialare: Kumminspäckad fläskkarré med knödel och en sås på surkål, kummin och honung. Och det uppfyllde kraven man kan ha på centraleuropeisk mat: Kött. Inga krusiduller. Gott. Jag tog om. :)

Till det tog jag en Bernard Jantarový Ležák, bryggeriets mellanmörka lager. Recension hittar ni också här nedanför.

Så satt man där och bara jäste. Man inte allt för lång tid; jag blev snart uppkallad till baren där Kent välkomnade mig, hörde sig för om var jag kom ifrån och småpratade allmänt, förklarade hur avdelningen fungerade och summariskt var folk kom ifrån och hur vissa kände varandra. Vi kom in på fotboll - Ölsällskapet är tydligen ett tillhåll för Sleipneriter. Kul! Han förklarade också att den lilla oreda som uppstod vid pratet om resor hade gamla traditioner. Jag skulle också få lite kontakter hos deras Linköpingsgäng.

Jag tog tillfället i akt och drack en ofiltrerad till. Mums!

Jag nämnde i förbigående att jag nyligen varit i Budapest och blev snabbt presenterad för Kalle, som härstammade från trakterna kring Moszkva Tér - snacka om liten värld!

Plötsligt insåg jag att jag borde försvinna hem, så jag hastade ut. Bara för att mötas av ett inställt pendeltåg och en sen extrainsatt ersättningsbuss. Så, hemresan tog strax över 2 timmar.

I övrigt var kvällen mycket trevlig och givande!

1 kommentar:

 1. Hej,
  Takc för trevlig läsning.
  Jag undrar om vi kan publicera en sammanfattning av Bernardprovningen i Maltesen?
  Mvh,
  Christer/Maltesenredaktionen
  maltesenchrister@gmail.com

  PS. Hoppas på snabbt svar...

  SvaraRadera