2008-02-28

Folk och öl

Jag satt i en bil med en kollega igår. Han frågade plötsligt "Det här är väl en så simpel fråga att jag skäms lite för att ställa den, men... Vilken är den bästa folkölen man kan köpa i en butik här egentligen?".

Jag tyckte inte alls frågan var speciellt enkel att svara på. Brakspear Bitter kändes ju självklar att nämna. Men det var lageröl han var mer intresserad av. Jag funderade. Uppsala 3,5 är ju jättegod. Men svår att få tag i utanför Uppland. Men sedan? Jag funderade lite över varför Åbro Original mellanöl (4,3%) är bättre än Åbro Original 3,5%?

Sedan rann jag ut i sanden. Jag kom inte på något bra svar på frågan.

Tittandes i recensionsarkivet ser jag ett högt betyg för Krušovice Cerne 3.5%, men det är en schwartzbier som kanske inte var vad kollegan letade efter.

Knepigt.

13 kommentarer:

 1. Personligen sätter jag Caledonian Creamy Ale högt på listan. Kan man köpa den fortfarande? Ser den nästan aldrig i butikerna. Tror det var Kopparbergs som importerade.

  SvaraRadera
 2. Folkölen från Ölands Gårdsbryggeri är i mitt tycke riktigt goda....dock ganska svåra och få tag på om ni inte befinner er i Stockholm...

  SvaraRadera
 3. Personligen sätter jag Pilsner Urquell väldigt högt.

  SvaraRadera
 4. Caledonian Creamy Ale har jag provat för något år sedan och jag har för mig att jag fann den mer eller mindre odrickbar.

  Pilsner Urquell minns jag inte om jag drickit eller inte som punköl. *surf* Häpp: Jag har visst inte recenserat den ens som starköl. Det måste åtgärdas!

  SvaraRadera
 5. Spendrups Old Gold, brukar finnas i dom större butikerna.

  SvaraRadera
 6. Caledonian odrickbar? Är du galen, bark? :-)

  Old Speckled Hen har kommit som 3,5:a också. Jag tycker att den funkar rätt bra.

  SvaraRadera
 7. Det var ett tag sedan jag drack den, och betyget 2,7 är ju inte direkt "odrickbar". Här är recensionen.

  SvaraRadera
 8. Jag håller med om Krušovice Černé. Den är jättefin. En aning vattnig kanske, men med härliga rostade toner. Flaskan ser förresten också riktigt stilig ut. Ska ja nämna en favorit bland folkölen, så blir det nog den.

  Jag är inte så förtjust i Pilsner Urquell 3,5. Den smakar väldigt utspätt jämfört med den vanliga starkölsversionen, som inte ens så pass mycket starkare

  SvaraRadera
 9. Du anonyme tipsare, var hittar du folkölen från Ölands gårdsbryggeri här i Stockholm? Efter att ha smakat deras starkare varianter är jag lätt beredd att röra lite på mig för att åtminstone få prova deras folköl.

  SvaraRadera
 10. Kring Växjö hittar man ofta Ölands Gårdsbryggeri på delikatesslanthandeln Johanne i Ör två mil norr om Växjö längs väg 30. Måhända även på filialerna i Virserum och Växjö.

  Deras lättöl var dock intressantare. :) Överlag finner jag deras öl lite för kolsyrade och syrliga.

  Jag saknar Pripps 1828 i matbutikerna...

  SvaraRadera
 11. Engströms Livs vid Nockeby Torg brukar ha en eller två sorter, även Kajsa Warg på Söder får väl in något ibland.

  SvaraRadera
 12. Var det inte så absurt att det var jag som plockade hem Krušovice:en till dig från Cz? Eller minns jag tokfel?

  SvaraRadera
 13. Tyvärr har man slutat brygga Caledonian Creamy Ale

  SvaraRadera