2008-02-10

Åbro Bryggmästarens Premium Guld

Under de senaste åren har de svenska bryggerierna kommit med några lageröl med ord som "guld" eller "gold" i namnet. Med stor sannolikhet är det ett svar på de danska "guldøl", lite maltigare saker med en alkoholhalt på strax under eller omkring 6%. Det var till och med så att den första, Spendrups Premium Gold, först enbart såldes av danska och nordtyska gränshandlare.

Så, i det fasta släppet i oktober 2007 kom motsvarande öl från Åbro, Bryggmästarens Premium Guld. En ljus lite maltigare lager på 5,7%. Lite intressant är att den säljs under bryggeriets lite mer prestigefulla och samtidigt experimentella etikett Bryggmästarens.

Skummet är fingertjockt och vitt, det sjunker efter ett tag ner till ett tunt vitt lock utan att lämna mycket till rester. Färgen är medelstark gul.

Doften är balanserad, lite torr lätt malt och en antydan till vitt bröd. Lite småtrist korrekt.

Smaken är milt maltig. Lite övergående sötma (men inte så söt som mina fördomar säger att Åbroöl brukar vara) och så svagt bitter. Eftersmaken är torr och ren, lite mineraler och vitt bröd i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, vätskan är aningen tjock i munnen.

Sammanfattning: En småtråkig öl för småtråkiga människor. Betyg
C+ eller 3,05.

Soundtrack: Schlagerfestivalen.

4 kommentarer:

 1. Denna tyckte jag var väldigt god :) fin sötma i den.

  SvaraRadera
 2. Tråkig och tråkig man dricker de man gillar om inte annat så blir man rolig minus minus blir plus.

  SvaraRadera
 3. Bland dem godaste massproducerade ljusa ölen i Sverige..Balanserad smak med både beska/ sötma,fyllig för en ljuslager , fin eftersmak. Det finns nog anledning att Bryggmästarens premium Gold vunnit guldmedalj 5 gånger i rad i öllandet Belgien..
  DU gillar öl som du beskriver som: Stor, tung, karamelligt söt med massor av röda bär. 10 % gjorde sig lite påmind och jag började drömma om chokladbaserade desserter. Min favorit idag ...
  Jag vill inte ha varken frukt, choklad, eller karameller i min pilsner.
  Du verkar inte gilla ljuslager > varför recensera??
  ganska tråkig text av ganska....

  SvaraRadera