2008-02-05

Mikkeller mot krogen

Ett av Danmarks just nu intressantaste bryggerier - Mikkeller - kommer i framtiden att finnas i Systembolagets beställningssortiment restaurangsortimentet med sex sorters öl. Allt enligt importören Brill & Co.

Den glada nyheten snappade jag upp hos Ölfrämjandet.

Fast det lär ju bli hela kollin och sådär... Så det kommer väl att bli en teoretisk nyhet det här med.

Hur är det, brukar Bishops Arms ha öl från Brill?

14 kommentarer:

 1. När ska dom lära sig...?
  Det är väl ingen idé att släppa något som ingen har lust att köpa.
  Mixlådor funkar fint i staterna men här är det tydligen helt otänkbart.

  SvaraRadera
 2. Står väl inget om Systembolaget.

  Jag tolkar Brills notis som att det kommer ingå i deras "restaurangsortimnet", så det blir nog att fylla i privatimportsblanketter i alla fall...

  SvaraRadera
 3. Aha. Ännu värre. Tänk att mutskandalen skulle få så stor inverkan på saker och ting.

  SvaraRadera
 4. Äsch! Här gick man och var lite smått glad över öltillvaron och så slutar det med ett sånt här antiklimax.
  Aldrig får man vara nöjd....

  SvaraRadera
 5. Inte för att privatimport är jättejobbigt men det där med hela kollin är fortfarande obra. Nej, det blir nog att ta en tur till Danmark i vår och fylla på ölförråden lite. Det är värt resan bara för att kunna välja att köpa bara ett par öl av en specifik sort ist för en back. Dessutom är det ju alltid trevligt med en liten pubrunda i köpenhamn.

  SvaraRadera
 6. baggen: Kan man få lite tips om bra butiker i Köpenhamn som har tex Mikkeller och Ölfabrikken. Vilka andra bryggare är riktigt bra? Finns ju tyvärr en del mindre bra danska mikros har jag märkt.

  SvaraRadera
 7. Chimpy,

  www.olbutikken.dk (Riktigt bra, svåra ölentusiaster som har butiken)

  www.barleywine.dk (oxo riktigt bra!)

  Fasen, varför kan det inte vara vår redan nu....

  SvaraRadera
 8. som bryggeri arbetare skulle inte jag hinna med att paketera på flera sätt...Det finns ingen tid...bryggerierna i staterna har kanske både personal, maskinpark som klarar av det...forsätt dricka svensk öl (beställa)...och kanske i framtiden det finns möjlighet att det kommer...tycker man ska vara glad att möjligheten finns att tex som nu kunna köpa Mikkeller i Sverige...

  SvaraRadera
 9. Jaa du anonyme bryggeriearbetare, Sigtuna Brygghus har mixade lådor, så helt omöjligt kan det ju inte vara.

  Och visst är det väl lite kul att man teoretiskt kan "köpa" Mikkelleröl i Sverige. Men det borde kunna göras på ett enklare sätt än privatimport via Systemfelbolaget.

  SvaraRadera
 10. Jag vill köpa Svensk öl. Men jag vill inte köpa en låda i blindo. Det har jag tagit upp tidigare.

  Jag har funderat jättemycket över hur man skulle kunna förbättra den här situationen med att de för små bryggerier är svårt att nå ut till oss konsumenter.

  Men jag kommer inte på något annat än att Systembolaget får upphöra med sitt monopol. Och det ser inte ut att vara politiskt möjligt inom överblickbar framtid.

  SvaraRadera
 11. Jag undrar hur marknaden hade sett ut om monopolet hade upphört.

  Hade Systembolaget funnits kvar som största aktör, och fungerat ungefär som idag? Hade marknaden styckats upp i en massa smådelar?

  Skräckscenatiot är att det blir som i Helsingör; en massa handlare varav 99% säljer Harboe och Björnebryg i mängder. I Köpenhamn finns det specialaffärer, men det är ordentligt dyrt. Även om Danmark generellt är dyrt så känns ~40DKR som ganska mycket pengar för en flaska öl. Fördelen med Systembolaget är ju att det är väldigt bra förhållande mellan pris och kvalitet, kanske tack vare stora inköp.

  Jag gillar Systembolaget, men det hade gärna fått finnas ett mindre och mer lättstyrt alternativ. En kedja som vänder sig till mindre bryggerier och importörer. Kanske som utnyttjar systembolagets logistik?

  SvaraRadera
 12. Men hur stor produktion har Sigtuna...

  SvaraRadera
 13. Problemet ligger i att när man tappar och speciellt om man använder kartong...Så paketerar man den...sen ska man börja öppna lådor av olika sorter så står man med öppnade halvfyllda lådor...och de som har varit på svenska småbryggerier vet att plats är inget man har mycket av.......

  SvaraRadera
 14. Det finns en enkel lösning på problemet, jag tror att alla inser det: Låt Systembolagsbutikerna ta hem en låda öl, på eget initiativ eller på uppmaning av kund. Ställ upp flaskorna på hyllan. Kunden köper det den vill ha.

  Men det visade sig innebära ett ansvar som vissa systembolagsanställda inte var förberedda för alternativt inte klarade av.

  Och så blev det såhär toppstyrt.

  Jo, jag vet. Upphandligngar, laboratiorietest och provningar.

  Det är komplicerat det här. Det är många som hållit i penslarna och målat in oss alla i det här hörnet.

  SvaraRadera