2008-02-08

Paceña Red Lager

Den lättgissade ölen Paceña Red Lager är en amerikansk röd lager från Cerveceria Boliviana Nacional S.A, som jag fattat Bolivias största bryggeri som likt svenska Pripps på sextiotalet sugit upp ett antal lokala mindre bryggerier.

Färgen är röd-bärnsten, vätskan klar. Det fingertjocka skummet sjunker långsamt ner till ett tjockt kompakt gulvitt lock.

Doften är fruktig, lite maltig och lätt rostad. Ganska mycket russin och torkad frukt. Betydligt kraftigare än vad jag väntat mig.

Smaken har en oväntat kraftig, närmast intensiv smak av russin och lagrat starkvin. Det påminner på sitt sätt mer om en barley wine (brittisk kraftig ale på 8-10%) än om ett lageröl! Minus alkoholen då. Det finns också toner av plommon och farinsocker. Eftersmaken adderar lite lätt bitterhet och en touch av gräddkola.

Kolsyran är medelstark; de mycket små bubblorna är uppfriskande. Vätskan är mjuk och behaglig.

Den här hade betydligt mer smak, och mer balans, än vad jag mina fördomar trodde om en Boliviansk öl. Den fick fyror rakt igenom ock därmed betyget B+ eller 4.

Åter igen ett stort tack till Kjell som skänkt den här flaskan till mig!

Lite senare drack jag en
Brewer's Choice Special Ale 2007 (Honey Porter) från Shipyard. Den var inte dum den heller. Skummade mer än en brandkårsutryckning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar