2008-02-08

Schneider Aventinus

Den första ölen i stilen weissenbock som kommit till Systembolaget? Jag tror att det är Aventinus från Private Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn GmbH (vad är det med tyska företagsnamn egentligen?); en öl som finns i beställningssortimentet, men som går att beställa styckevis. Hurra!

Färgen är brun (närmast som en mjölkchokladkaka) med en lite orange kant, vätskan mycket grumlig. Det jättestora skummet är beige; det sjunker sakta ner till ett tjockt lock och lämnar lite rester på glaset.

Doften är syrlig med massor av jäst. Det finns också kryddor (kanel, kardemumma, muskot) och rostade smöriga toner. Komplex, frisk och balanserad.

Smaken är... Ôj. Wow. Den är ganska mild och försiktig i början. Enormt balanserad och mjukt elegant. Jag noterade sura vetetoner, bagerijäst, tropiska frukter och svarta vinbär. Eftersmaken är aningen torr med en hel del rostad malt, vetedeg, franskbröd, gammaldags fruktgodis och en sakta växande smak av kex.

Kolsyran är medelstark, massor av pyttesmå bubblor, Vätskan är mycket krämig och aningen tjock i munnen.

Den första weissenbock jag dricker, och jag tror inte att jag kunde få en bättre start. Betyget blev förkrossande A+ eller 4,55, och den hamnar därmed på min top 20-lista, alla kategorier!


5 kommentarer:

 1. Jomenvisst är ju Aventinus bra. Har druckit en 3 fredagar i rad nu och ikväll dessutom Sinebrychoff porter (alltid några varje veckoslut), Kasteelbier och Nögne ö IPA. Dom har ju Aventinus på ALKO i Finland, dock saknar dom ju endel godingar som finns på Systemet.

  SvaraRadera
 2. Och som du säger, mycket komplex!!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med alla andra som hyllar Aventinus. Det är en riktig höjdare, som dessutom inte ens är särkilt dyr. Lyckligtvis går den att beställa styckvis. Men om något, så är det väl Aventinus som borde komma in i ordinarie sortimentet.

  SvaraRadera
 4. Aventinus är verkligen ett bra öl. Det är märkligt att det ALDRIG har funnits i det ordinarie Bolagssortimentet.

  SvaraRadera
 5. Blev väldigt inspirerad att testa Aventinus efter att ursprungligen ha läst den här recensionen och beställde nån vecka därefter en låda till ett gäng här på jobbet.

  När jag idag konstaterade att de var mer än en vecka försenare ringde jag upp och fick det otroligt trista beskedet att Aventinus nu har strukits helt ur beställningssortimentet. Och detta var fyra dagar efter min beställning så de där flaskorna kan jag ju se i stjärnorna efter.

  Väldans tråkigt!

  SvaraRadera