2008-02-10

Åbro Småland

Uppmärksamma läsare kanske börjar märka en trend de senaste recensionerna... Och mina ingresser blir allt mer krystade. Fast jag tycker det blir för burdust att bara köra igång med själva recensionen.

Som jag tidigare nämnt är Åbros öl Småland 5,2 i stort sett en Original brygd med Tjeckisk pilsnerjäst. På burken beskrivs den som "Ljus småländsk pilsner med fyllig smak och kraftigt skum". Låt se...

Färgen är medelkraftig guld, det stora skummet är vitt och luftigt. Det sjunker sakta ner utan att ge mycket till rester på glaset.

Doften är maltig och frisk med fina toner av smör/margarin. Sött bröd och lite bitterhet finns också i lukten.

Smaken är oväntat kraftig för att komma från Åbro. Sötaktig malt finns i bakgrunden och skapar en medelstor kropp. Friska (fast lite anonyma) bittra toner blandar sig med en typisk smak av margarin och grädde. Lite lätta toner av hålkaka och en touch av salt. Eftersmaken har en växande bitterhet, men det känns inte riktigt som den blommar ut. Gott om smöriga maltiga toner i avslutningen.

Kolsyran är medel till mild; bubblorna är små och friska. Vätskan är len och mjuk i munnen.

Jovisst, beskrivningen på burken stämmer för en gångs skull. Det här är helt kart en av de bästa öl från Åbro som jag druckit! Förvånad? Ja! Betyg? B 3,7!

Soundtrack: Daft Punk "Technologic" (2005), Kelis vs. Red Hot Chili Peppers "Give it hate" (2003), Paramount-orkestern "I'm Afraid Of You" (1954), Eddie Bo "Hook 'n' Sling (Pt. II)" (1969), Elvis Presley "Where Could I Go But To The Lord (alternative take 4)" (1968), Gladys Knight & the Pips "Heard it through the grapewine" (1967), New Order "Liar" (1993)

2 kommentarer:

  1. Hmmm...får nog testa Småland igen, för senast jag drack den blev jag inte imponerad, kan jag säga.

    SvaraRadera
  2. Småland är helt klart min tvåa, efter Mariestad, av svenska öler. Väldigt trevlig väl kyld.

    SvaraRadera