2007-08-31

Om privatimportens vidare verkningar

En bekant fick idag sitt första paket med öl från en dansk specialistaffär (Ølkonsortiet i Aalborg). Riktigt spännande amerikanska flaskor med humle utrört i lite öl.

Vilket har fått mig att fundera. Det oväntade utslaget i EG-rätten att privatimport var tillåten kommer att skaka om Systembolagets roll i grunden.

Det kommer att bli mycket lättare för ett litet Svenskt bryggeri att exportera sina varor till en entusiastbutik som sedan säljer tillbaka dem till svenska kunder än vad det är att få in varorna i Systembolagets sortiment.

Jag är övertygad att den här situationen i det långa loppet kommer att bli ohållbar och närmast löjlig.

Jag har ingen aning om hur det kommer att sluta, eller när. Men en ändring måste på något sätt komma till stånd.

9 kommentarer:

 1. Hej, Har du någon info om vilken affär i Danmark som din bekant hade hittat?

  Kan vara intressant att prova, och det har hittils varit lite svårt att hitta några bra affärer som exporterar via webben.

  Förutom det håller jag med dig och har även tagit upp frågan på min blogg. Känns oerhört dumt att en bryggare kan exportera till Danmark för att sedan sälja tillbaka till mig, bara för att reglerna ser ut så och inte har hängt med utvecklingen. Heller inte speciellt miljövänligt nu detta är så inne. Många lastbilar kommer det att bli som åker fram och tillbaka mellan Danmark eller Belgien.

  /Mattias

  http://mattias-beer-experience.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Jag har lagt dit adressen nu. Flitiga läsare är knappast överraskade.

  SvaraRadera
 3. I grund och botten så är jag för tanken med systembolaget. Det här är dock helt idiotiskt.Det behövs en översyn av lagstiftning och sortiment omgående.

  SvaraRadera
 4. Ölkonsortiet i danmark har ännu inte någon webshop utan jag och ägaren av affären har haft kontakt och styrde upp det hela som ett experiment. De håller på med att sätta upp en webbutik där bl a ölsugna svenskar ska kunna beställa öl som inte går att få tag på här.

  //"Barks bekant"

  SvaraRadera
 5. Det ovanstående låter väldigt bra, men det blir nog dyrt med frakt och sånt eller?

  Var förövrigt på mitt lokala bolag idag och skulle köpa öl. Den nya Innis & Gunn var försenad och några oktoberöl såg jag inte till. Blir så trött...

  SvaraRadera
 6. Frakten var faktiskt inte tokdyr. Han skickade nu senast ett paket som vägde 13kg och innehöll 14 flaskor av olika storlek 355ml-750ml. Frakten gick loss på 240DKK. Dock är det väl så att man ska nog köpa en 20-tal flaskor minimum för att det inte ska kännas dyrt dock. Fö fick jag inte heller tag på Innis & Gunn idag. Får hoppas den dyker upp i veckan.

  SvaraRadera
 7. Och nu till den stora samvetsfrågan:
  Har du anmält till skatteverket att du har importerat öl? ;-)

  SvaraRadera
 8. Ja om du är osäker hur du skall betala, :), så får du här en länk som enkelt beskriver hur du gör, :).

  Ja, herre gud, det känns som att det måste förenklas och känns inte riktigt färdigt.

  De ser verkligen till att ingen kommer att orka bry sig för att betala sin skatt (som jag tycker är helt ok, för jag är ute efter ölen, inte att det skall vara billigare, åtminstone prio 1, tänk att kunna beställa hem någon obskyr US-IPA eller någon speciell belgare som du inte kan hitta hemma) om man inte kommer på någon enklare lösning.

  http://www.skatteverket.se/skatter/punktskatter/alkohol/privatpersonerskopavbeskattadalkohol.4.436232221132e42ec478000448.html

  SvaraRadera
 9. Det här inlägget har varit oväntat drabbat av spamförsök senaste tiden. Jag stänger därför av kommenteringen.

  SvaraRadera