2007-08-19

Royal Brown Ale

I en liten dansk livsmedelsaffär i en håla på norra Jylland finns det inte så överväldigande mycket öl att välja mellan: Tuborg, Tuborg eller Tuborg. Det är intressant att det kan vara knepigt att få tag på Carlsberg här, men traditionen är stark: Det här är Tuborg-land!

... Vilket är intressant eftersom Tuborg hos Carsberg Danmark har samma funktion som Falcon hos Carlsberg Sverige - märket man kan använda lite friare och lekfullare än prestige-varumärket Carlsberg.

Okej, nu var det inte de jag skrulle skriva omdet fanns lite annat att välja på. Den mest oväntade var väl Royal Brown Ale från Royal Unibrew (ett komglomerant av bland andra Faxe, Ceres, Albani och Maribo).

Det är lätt att tänka sig hur snacket gick i ett mötesrum på kontoret i Faxe:

- Hörni, det verkar som om vissa börjar se ner på våra gamla fina lageröl. Vi måste hitta på något för de där snobbarna som vill ha brittiska mörkare öl.

- Vi har ju våra starka
stout. Går inte det lika bra?

-
Nja... (folk börjar skruva på sig) Våra undersökningar säger att de vill ha något lagom brunt som inte smakar för mycket eller är starkare än 5%.

- Men vänta nu! Vi vet ju hur man gör lager. Vi tar och gör en vanlig mörk lager som vi jäser med överjäst! Då blir det ju en brown ale! Utan att det smakar så konstigt eller blir för ovant att göra! Och så blir den inte så dyr så vi kan sälja den billigt!

Hela rummet stämmer upp i hurrarop.

Och så blev Royal Brown Ale skapad. En brun öl med lite fruktig jästighet, men annars precis som en mörk eurolager. Resultatet blev en öl som jag gav betyget 2,6 och som jag nu kommer att glömma bort.

Soundtrack: Easy Star All Stars "The Great Gig In The Sky" (2003), the Searchers "Don't Throw Your Away" (1964), Fats Waller "You Showed Me The Way" (?), Bee Gees "I Started A Joke" (1968)

1 kommentar:

  1. ...men å andra sidan, kanske kan den spela rollen att ge någon en inblick i en lite större ölvärld än den vanliga lagern? Lite som Fuller's Discovery.

    SvaraRadera