2007-08-17

Kvällens övningar


Nu har jag startat med provandet av inköpen.

I mitt glas just nu: Grafenwalder Hefe Weissenbier, inköpt på Lidl i Schleswig. En högst ordinär hefe weissen till ett ruskigt lågt pris, jag har svaga minnen av att den kostade kring 2:50 SEK för en halvliter. Och det är två premiärer för mig om jag minns rätt:

Dels den första öl från östra Tyskland jag dricker. Bryggeriet står häpnadsväckande nog (med tanke på att det är Lidl) på etiketten: Frankfurter Brauhaus i Frankfurt an der Oder.

Dels är det nog den första öl (och definitivt den första veteölen) jag köpt på PET-flaska (minns ni Blå Gul på 1½ l PET?).

Betyget blev ganska svala 2,8.

Innan dess en betydligt intressantare öl: Norska Haandbryggeriet har gjort en engelsk Pale Ale som inte gjorde mig besviken: Norrmännen har en av Europas absolut hårdaste lagstiftningar för alkoholmarknadsföring (kolla siten), vilket bara verkar stärka dess småbryggerier och få dem att göra kompromisslösa och egensinniga öl.

Det här var en rejäl pale ale med en aning amerikansk citrushumle. Den var beskare än jag väntat mig och betydligt komplexare än jag trott. Den stora mängden jäst i flaskan fick den dessutom att få såväl kolsyran som krämigheten man normalt hittar i fatöl. Jag blev riktigt nyfiken på deras IPA; den måste vara rejält bäsk!

Den var, tvärtemot den jag dricker nu, inte billig. 49 DKr gick halvlitern loss på, men innehavaren av Ølkonsortiet i Aalborg rekommenderade den så övertygande att jag inte hade mycket val.


Det resulterade i det utmärkta 4,3 i betyg. Man kan drömma om hur den är som real ale...

Så till aftonens början. En säsongs-2,8% från Netto. Deras Påsköl 2,8 var faktiskt riktigt bra, så jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta. Brygd av danska Harboes som deras andra öl... Den här Sommarbrygg var dock dålig: Blaskig, syntetisk med konstiga bismaker. Dess betyg blev därefter: 2,2.

Burken kan ni se i ett tidigare inlägg, om någon ids.

Soundtrack: Lady Lynette "On A Scale" (1997), Serge Gainsbourg "Docteur Jekyll et Monsieur Hyde" (?), the Raveonettes "That Great Love Sound" (2003), Deine Lakaien "Traitors" (1991), the Sisters of Mercy "More" (1990)

4 kommentarer:

 1. Trevlig blogg måste jag säga! Hur stort ölsortiment har en vanlig tysk matbutik? Finns det ofta lokala sorter på hyllorna?

  Vet du förresten hur hanterade DDR Reinheitsgeboten egentligen? Minns när farsan korsade gränsen till Tyskland för något år sedan och tullaren som inspekterade tomglasen lätt äcklad utbrast "Oderwasser!! Echlich!" eller något i den stilen.

  SvaraRadera
 2. Tackar. Jag tar och skriver svaret om sortiment som ett blogg-inlägg.

  Jag vet inte hur Reinheitsgebot hanterades. Och ska jag vara ärlig är jag inte så intresserad heller eftersom den lagstiftningen under se senaste (minst) 50 åren mer bromsat än hjälpt ölutvecklingen i Tyskland.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig angående reinheitsgeboten. Just därför undrar jag om man inte i östra Tyskland innan murens fall hade en del öl som inte var så illa? Bryggerier och öl som sedan raskt försvann när marknadskrafterna och renhetslagarna reintroducerades?

  Vid en sökning på "beer east germany" via google hittar jag denna sida http://www.xs4all.nl/~patto1ro/reinheit.htm

  Där står bland annat "I can well remember being in the DDR at the time when West German beer first became available. What surprised me were how much worse the imported beers were than the supposedly inferior DDR counterparts."

  SvaraRadera
 4. Ja, Haandbryggeriets IPA var virkelig et positivt tilskudd til det nroske ølutvalget. Den er brygget for å holde seg innenfor alkoholgrensen for øl som kan selges i vanlige supermarkeder i Norge. De har en London Porter med samme alkoholstyrke. Den er OK, men ikke like imponerende som den du har prøvd.
  For en gangs skyld en øl som er billigere i Norge inn i Danmark!

  SvaraRadera