2007-08-25

Samuel Smith Nut Brown Ale

Samuel Smith's Nut Brown Ale. Jag köpte en flaska någon gång under resan, den har en dansk pant-etikett så det borde ha varit på stormarknaden i Aalborg eller exportbutiken iFredrikshavn.

Det var inte utan nostalgi som jag drack den här; i början av 1990-talet var inte riktigt ölsortimentet som det är idag. Dels var öl starkare än 5,6% förbjudna, dels hade inte trenden med brittiska pubar kommit riktigt än, Sverige var inte med i EU och Systembolaget var fortfarande styrt av alkoholmotståndaren Gabriel Romanus. Tuffa tider för en spirande ölälskare!

Men det fanns några Mellanmörka öl att välja på trots allt... Bass. Young's Ram Rod. Och så Samuel Smith's Nut Brown Ale.

Nu inser jag att det gemensamma för dessa öl är att de sedan reformen av ölimporten kring 1994-95 inte funnits på Systembolaget. Underligt.

Men Samuel Smith (ni vet, John Smiths bror (jo det är faktiskt sant)) Nut Brown Ale blev snabbt en favorit i sin klara profilflaska. Maltig, lätt rostad med toner av nötter och rågbröd. Mycket smak, men den var aldrig svårdrucken och passade till många sorters mat.

Så nu drack jag den igen, säkert för första gången på 15 år. Det är i en sån situation lätt att bli besviken, men icke! Precis lika god var den idag som den var då. Wow!

Fast flaskan var i brunt glas. Asch.

6 kommentarer:

 1. Mer Brown Ale på bolaget nu! :)
  Skulle gärna testa Nut Brown Ale.
  Newcastle är en gammal favorit, men den känns inte så rolig längre.

  SvaraRadera
 2. Jag är inte så jätteförtjust i Newcastle Brown Ale... Tycker den smakar lite konstgjort och för mycket råfrukt.

  SvaraRadera
 3. Drack den mycket för ett par år sedan innan jag började gilla ale på allvar. I dagens läge så är den ingen favorit för mig. Fast just när det gäller Brown Ale så har jag faktiskt bara testat Newcastle, Brooklyn och Jacobsen.
  Dvs de som finns på Bolaget.

  SvaraRadera
 4. I ett tidigt nummer av tdningen Beer Advocate fanns en artikel om Brown Ale. "Ölen alla gillar men ingen älskar" eller något i den stilen. Det liggar kanske något i det.

  SvaraRadera
 5. Samuel Smith Nut Brown Ale finns på SMÖF - Söderbärke Mikro Öl Festival, 26-27 oktober. Kompisar som oxså är med är Old Brewery Pale Ale, Famous Taddy Porter och Organic Ale. Samt mycket annat spännande, senast klart är Irish Red Ale från Sandbacka Bryggeri.
  Thomas Husing

  SvaraRadera
 6. Thomas: Intressant. det där får jag nog skriva mer om.

  SvaraRadera