2007-08-28

Småplock

Tyskt guld

Jag drack just en flaska Flensburger Gold. "Gold" är ungefär den tyska motsvarigheten till amerikanarnas "Light Lager"; en lite mildare, lite svagare öl gjord för att drickas utan eftertanke. Och så var den här, samtidigt som dem smakade mer än jag trott. Tyvärr var tonerna av gräs lite malplacerade, så betyget stannade vid 3,5.

Strömsholms på gång

Fick idag ett litet nyhetsbrev där de inblandade i det uppstartande Strömsholms Brygghus berättade att de nu skrivit kontrakt på den lokal som ska bli bryggeriet. Av pappersarbetet återstår bara vissa kompletteringar. Det ska bil spännande att se deras utveckling!

Monks på gång

Ett annat nyhetsbrev (som knappast kan kallas litet) kom från Monks Café i Stockholm. De har under sommaren byggt ut och har numera en dedicerad matsal kallad "Pappa Panos". I övrigt kör de på i samma höga tempo som de startade med förra hösten. Kampanjen "All världens öl" kör vidare liksom "Tyska ölveckor" och "Amerikanskt gästspel".

Under sitt öppningsår fick Monks Café en del kritik för att låta mänden ölsorter ibland gå före kvaliteten och för att ha okunnig/oengagerad personal. Förhoppningsvis är nu de problemen lösta sedan länge.

Brist i Belgien

Visste du att... Det i våras var glasbrist i Belgien? Oväntat stor efterfrågan av belgisk öl i USA i kombination med att ett par små glasbruk stängde gjorde att några bryggerier fick göra produktionsuppehåll eftersom de inte hade något att hälla ölen i? Allt enligt senaste numret av tidningen Beer Advocate!

SMÖF 2007

SMÖF - Söderbärke MikroÖl Festival, hålls i år 26-27 oktober. Arrangörer är Malte - Söderbärke Ölvänner. Platsen är Folket Hus i Söderbärke. (rättad text)

6 kommentarer:

 1. En liten rättning här. SMÖF arrangeras av Malte - Söderbärke Ölvänner www.barkemalte.se I fjol var Draupners ett inslag i festivalen. Ring mig, så ska jag berätta vilka ölsorter från de argentinska mikrobryggerierna Antares och Araucana som kommer och gör världspremiär i Söderbärke och SMÖF.
  Thomas Husing

  SvaraRadera
 2. Det ska rättas. Skicka gärna ditt telefonnummer i ett mail till mig.

  SvaraRadera
 3. Monks Cafe har blivit mycket bättre på sistone men det är fortfarande ett par servitörer som inte har mycket koll på vad det gäller öl. Ägaren är sympatisk och lyssnar alltid på vad man har att säga om stället och ev önskemål vilket ger ett plus i kanten. De har fortfarande överlägset störst ölsortiment om man ser till öl från olika länder.

  SvaraRadera
 4. Jovisst. Men en blaskig ointressant lager från Bolivia/Mongoliet/Elfenbenskusten/Månen är fortfarande en blaskig ointressant lager.

  SvaraRadera
 5. Inte om den skulle komma från månen, herregud! Någon gräns för blaséismen finns det väl.

  SvaraRadera
 6. Okej då, erbjuder någon öl från månen så kan jag nog köpa.

  Undrar hur under/överjäst-processerna funkar i tyngdlöshet?

  SvaraRadera