2007-08-14

Öl i Fredrikshavn

I en kommentar till mitt förra inlägg frågade rekan om var man handlade öl i Fredrikshavn. Jag började att skriva svaret som ytterligare en kommentar, men det blev så långt att jag tar det här i stället:


Det finns flera butiker med olika ambitionsnivå i samma kvarter, alla så nära färjorna till Göteborg och Oslo som det går i sydöstra hörnet av Havnegade.

SuperBrugsen
har ett småtråkigt standardsortiment för en livsmedelbutik. Men det finns en del trevligt öl, ofta till extrapris.

Damsgaard Supermarked har mycket generösa öppettider, och verkar inriktade på svenska/norska färjeresenärer. De säljer alla de stora danska märkena direkt från pall, de hade över 50 importerade öl (det mesta från Storbritannien och Belgien) och ett helt acceptabelt om än lite slumpmässigt danskt mikro-sortiment med namn som Djævlebryg, Skagen och Fur. Dessutom var det ett av de få ställen i Danmark där jag sett boxviner, och det som verkade ha störst kapacitet för returglas.

Mahlers Vinhandel hade inte öppet när vi var där, men det är en traditionell vinhandlare som lär ha ett bra sortiment av lokala öl från de nordjyllänska bryggerierna.

Alla tre bekvämt inom tiotalet meter från varandra.

Vad gäller tips om danska krogar, bryggerier och butiker i allmänhet rekommenderar jag förbehållslöst Danske Ølentusiaster som under "Mennesker og steder" har all information man kan tänkas behöva.

4 kommentarer:

 1. Tackar så mycket för tipsen. Lär nog bli en båttur inom en snar framtid. Hur är det med amerikanska mikrobryggerier, är det Köpenhamn som gäller då?

  SvaraRadera
 2. Kolla länken jag just la till mitt inägg.

  SvaraRadera
 3. Ölkonsortiet i Aalborg har ett
  hyglo sortiment med jänkaröl. http://www.oelkonsortiet.dk

  SvaraRadera
 4. Mahlers Vinhandel har et lite , men håndplukket utvalg. De har blant annet øl fra Ølfabrikken, som jeg vil rangere blant Danmarks beste.

  Knut Albert

  SvaraRadera