2007-08-04

Sillafton med skum öl

Igår kväll hjälpte jag och ett par vänner att äta upp en fjärde väns sill. Det gick bra. Fördrinken blev en exklusiv sake som lägenhetsinnehavaren fått av en bekants svärföräldrar (som tydligen tillverkar den). Smaskens.

Till sillen Carlsberg Hof (det här är sista gången jag orkar länka till den!) och som snaps valde jag den svarta Aalborg Aquavit. Inte dum, men den röda är nog snäppet bättre. Och Export än bättre.

Så blev det en god och nötig chokladkaka.

Efter modigt övervägande under eftermiddagen hade jag valt att ta med min Unibroune 15. En öl som fått lysande recensioner och ligger på imponerande 90 på Beer Advocate. Men om jag ska vara ärlig är inte belgisk mörk ljus ale min favoritgenre, och trots att ölen var mycket god, balanserad och välgjord så blev det för min del inte högre betyg än 3,65.

Efter detta ville värden uppvisa ett fynd från senaste danmarksresan: En fruklambic från Ølfabrikken. Etikettens text berättade att 2005 varit en regnig och kall sommar, så de handplockade hallonen hade varit små, sura och kraftiga i smaken. Perfekta till fruktlambic, alltså! Och med ett namn som Dekadence 2005 så har man på något sätt satt ribban... Högt! Den lyxiga känslan accentuerades av den gammaldags patentkorken.

Ölen hälldes upp och en rejäl doft av sura hallon lade sig över soffgruppen. Det diskuterades friskt om vad det mer exakt luktade. "Som en blandning av julmust och Ahlgrens bilar" var ett utrop. Jag tyckte själv att det mer luktade sockerfritt hallonsylt blandat med gammaldags hallonkarameller. Surheten och tonerna av blöt jord och jod fanns där som de skulle, om än svagt.

Till slut så insåg jag att jag druckit bättre hallonlambic från Belgien; den här blev lite väl tung i smaken vilket gjorde den väl tungdrucken. Bra, men den nådde inte riktigt ända fram. Betyg: 3,6.

En trevlig kväll!

Soundtrack: Just D & Dr Alban "Hållihop (remix)" (1991), Joan Jett "Dirty Deeds" (1990), ZZ Top "TV Dinners (long version)" (1983), Bo Diddely "Bo Diddely" (1953), Just D "Relalalaxa (hitmix (lång))" (1991)

3 kommentarer:

 1. Min herre blandar ihop uttalandena. En kommentar var att doften var Ahlgrens bilar (men jag håller mer med dig på den punkten), en annan att smaken fick mig att associera till en blandning av julmust och rödvin (men bara som tankeexperiment, jag lovar).

  SvaraRadera
 2. rolig blogg det här! bra att den uppdateras ofta. kommer att fortsätta lä /mattias

  SvaraRadera
 3. Magnus: Det kan nog stämma. Jag låter det vara som det är och hänvisar till konstnärlig frihet.

  Mattias: Tackar, tackar. Jag hoppas orka uppdatera den med i genomsnitt ett nytt inlägg i veckan. Fast kommande vecka blir det mindre.

  SvaraRadera