2007-08-19

Om öl i tyska butiker

Jag fick i en kommentar en fråga om ölsortimentet i tyska livsmedelsbutiker.

Nu är kanske inte jag den som är mest berest i Tyskland, men några intryck har jag ju fått. Vet du mer? Har jag fel? Skriv en kommentar!

Lidl är de enklasta att skriva om. En weiss, två-tre lager och en lågalkoholöl. Alla av egna märken. Billigt.

Aldi påminner en hel del (ölmässigt) om brittiska Marks & Spencers: Fler sorter, lite snyggare, bryggda av kända bryggerier.

Kvartersbutikerna har storleksmässigt ungefär samma bredd som motsvarande svenska folkölshylla. Ibland med några av de stora importmärkena.

Stormarknader som Citti har ett enormt sortiment av tysk öl, en hel del dansk och belgiskt samt enstaka amerikanska lager och brittiska ale.

Sedan har man specialbutikerna, då främst med den nordtyska kedjan "Riepen" som i stort sett bara säljer drycker; läsk, öl, vin och sprit. Låga priser och en hel del importer och några "specialöl".

Utöver det finns det givetvis entusiastbutiker, men de har jag inte bevistat.

Alla de uppräknade har i varierande utsträckning lokalt bryggda öl. Inte för tillfredsställa oss ölnördar, utan helt enkelt för att man är lite konservativ och lokalpatriotisk: Den bästa ölen är såklart den som pappa och farfar drack, så den dricker jag med!

Soundtrack: Cal Tjader "Souled Out" (1968), Sator "I'll Wait" (1994), Adam F "Intro" (1997), Sisko Brothers "Guaglione (Radio Fiesta)" (1998)

1 kommentar: