2007-08-22

En blå flaska

Radler är en tysk specialitet; en dryck som består av 40-50% pilsner och 60-50% lemonad (som kan vara mer eller mindre söt).

Den uppfanns i München 1922 när krögaren Franz Xaver Kugler fick besök av väldigt många cyklister. Så många att han höll på att få slut på öl... Snabbt improviserade han samman en blandning av citrondricka och pilsner, döpte den Radler (cyklist på tyska) och förklarade att dess låga alkoholhalt (2-3%) gjorde cykelfärden hem mindre vinglig än pils. Succé! Radler (eller Alster som det ibland heter i norra tyskland) är fortfarande en populär dryck, speciellt under varma sommardagar.

Innan 1993 gällde Reinhetsgebot, och ölblandningar fick inte säljas på flaska, utan man blandade den själv. Men numera är det en stapelvara för i stort sett alla tyska bryggerier.

Själv drack jag igår en Radler från Flensburger Brauerei. Lättdrucken, men kanske lite för söt och för lite citron för min smak. Och flaskan var, som rubriken säger, klarblå!

1 kommentar:

  1. Jag smakade Radler på Hofbrauhaus i München ni i sommar och blev frälst. Men det finns ju inte på systemet...? Eller?

    SvaraRadera