2009-09-29

Ölföredrag och -provning med George Reisch

George Reisch

I somras fick jag en inbjudan från Carlsberg Sveriges marknadsbolag om en presentation av amerikanska Budweiser och en provning av deras öl, de skulle ta hit deras bryggmästare George Reisch. Efter presentationen skulle det hållas en ölmiddag.

Tja, tänkte jag, de har säkert bättre mat än på mässan och jag anmälde mig sålunda till middagen.

Men som vanligt med mig och tider så blev något fel i kalendern. Jag hade skrivit att middagen skulle börja 18, och var lite i 18 på plats där vi blev invinkade till ett av konferensrummen i den fina Tornvillan. Där var i stort sett fullsatt, men det såg inte ut att vara någon mat.

Först efter ett tag inser jag att vi hamnat på presentationen / provningen, och att jag åter läst snett i programmet jag fått. Tja, det är väl skönt att sitta ner och ta det lite lugnt och kanske lära sig något som omväxling till mässans allt mer högljudda publik.

Vi vick se ett mycket proffsigt powerpointprogram som visade hur Budweiser tillverkades. Jag minns inte alla detaljer, men det var många olika tankar, steg och temperaturer. En mycket kul och intressant grej var att vi under presentationen provade buteljerade vätskor från de olika stegen, alla max ett dygn gamla.
  • First Wort. Smakade som om någon blött upp cornflakes och müsli i vatten. Sött.
  • Cool Wort. Mildare sötma, aningar av knäck.
  • Green Beer/Alpha Beer. Nu hade det börjat jäsa och man började ana att det skulle bli öl, lite som en ljus svagdricka.
  • Chip Tank. Under jäsningen har man träflis i botten på jästanken. Tanken verkar vara att få jäsningen att gå långsammare och George ansåg att detta var en av hemligheterna bakom Budweisers rena smak. Ölen i det här steget är på ungefär 6%. Rätt god faktiskt, lite rå som jag gillar att lager ska vara.
  • Chip Tank 3l (eller 31?). Här hade ölen jäst en gång till med tillsats av lite vört och nu var ölen klar för sista lagringen och kylfitreringen, spädd med vatten till 5%. Den hade nu fått den eftersökta rena lättdruckna smaken. Tja…
Efter en kort diskussion om ölsorterna, tillverkningen och distributionen så var det dags att gå till nästa rum för maten och öl-parningen.

1 kommentar: