2009-09-08

Gårdsförsäljning


Det har åter varit en del snack om gårdsförsäljning av alkohol. Av någon anledning har det mest handlat om vin, men okej – det är ju en lite finare dryck för kännarna och inte fylla för de enklare medborgarna.

Det har varit snack om det här sedan hösten 2007 då en utredare ansåg att det skulle vara tillåtet för alkoholproducenter att sälja sina varor i samband med visningar av verksamheten etc. Efter det har det varit en del diskussioner, jag har fått intrycket att centerpartister är mest för och kristdemokrater mest mot.

Så varför har det inte införts redan? Som jag fattat det kan man tolka EG-rätten så att det skulle ses som ett handelshinder att vissa svenska varor skulle få säljas utanför monopolet, och att detta snabbt skulle göra monopolet omöjligt.

Jag själv... Känner mig rätt likgiltig faktiskt. Det känns inte som om gårdsförsäljning vore trevligt; att få köpa med sig någon flaska om man är på bryggeribesök. Men det skulle vara en väldigt liten ändring i mitt liv. Och jag har svårt att se att det skulle ändra speciellt mycket för de svenska småbryggerierna. Möjligen för Ölands Gårdsbryggeri, som redan har en gårdsbutik.

Varför skriver jag det här just nu för? Jo, Systembolagets nya VD Magdalena Greger har, i ett av sina första offentliga utspel just tagit upp gårdsförsäljningen. Dagens Nyheter publicerade i måndags debattartikeln Gårdsförsäljning av vin blir möjlig inom kort. Noterar att strängen ”öl” finns 0 gånger i artikeln.

Fast kanske det är just så? Jag tror att de som satsar på svensk vinodling gör det mer som en upplevelseindustri än som en livsmedelsindustri. Man får med sig en flaska som ett minne av besöket, mer än något som en dryck i sig självt. För mig är öl annorlunda, flera av mikrobryggerierna gör öl i elitklass, som inte behöver marknadsföra sig som ”ett charmigt lite crazy påhitt, tänk att man kan odla korn så här långt norrut”.

I korthet är planen från Systembolaget att man vid vingårdsbesöket ska kunna göra en beställning i Systembolagets internetbutik och sedan hämta ut sin flaska på valfri Systembutik.

Smidigt och bra för alla parter.

Eller? Jag har i bloggen gång efter annan tagit upp problemen med beställningssortimentet och privatimport på Systembolaget. Kollikrav, långa väntetider och allmänt småstrul.

Kommer det verkligen att bli så mycket bättre med e-beställningssystemet? Kommer man att vara tvungen att köpa ett helt kolli, eller kan man ta en enstaka flaska?

Och måste man beställa just vid "gården", eller kan man även göra det när man kommer hem? Kanske det på det här sättet går att komma runt en del begränsningar i nuvarande system? "Hej alla läsare av bryggeriets blogg. Nu har vi tappat upp 50 liter-batchen av vår nya rökta imperial fläderblomslambic. Bara att beställa med de här uppgifterna!"

Eller?

Ytterligare en sak som jag ofta pratat om här aktualiseras åter. Distribution. Det är dyrt och lite krångligt att skicka flaskor över landet. Något som lantbrukarnas affärstidning ATL tar upp i en genomtänkt kommentar: Svenskt vin via internet för dyrt för kunderna.

Ufffh. Och jag som bara tänkt skriva ett par rader om det här.

14 kommentarer:

  1. Du framför dina tankar mycket effektivt! Vi tänker mycket lika gällande detta, ja vad ska man kalla det om inte, utspel.

    Jag tror du tänker helt rätt när du jämför den svenska vintillverkningen och den svenska bryggeriindustrin också. Svenska bryggerier tillverkar öl i elitklass.

    Det som skulle få mig att ändra ståndpunkt vore om min vardag skulle förändras på ett betydelsefullt vis. Jag tycker nog att distributionskostnaderna är en väl stor andel av priset ibland.

    Daniel

    SvaraRadera
  2. Man kan också se det i produktionsvolym, de svenska vingårdar tillsammans producerar nät och jämt tillräckligt mycket för att ge ett mindre sällskap en större fylla en gång om året. Så här kan man nog eventuellt få med sig KD i en kompromiss.

    De svenska mikrobrygerierna producerar mycket mer än så och man kan faktiskt mata en fullsatt krog med denna produktion kväll efter kväll.

    /storklompen.

    SvaraRadera
  3. Själv tycker jag det vore trevligt att t ex kunna åka till valfritt bryggeri och handla min öl när de släpper något speciellt ist för att dricka den för dyra pengar på krogen.
    Privatimport fungerar visserligen men kollikravet är lite besvärande ibland.

    SvaraRadera
  4. Alltså. Nu inser jag det. Fläderblomslambic måste ju vara världens godaste törstsläckare. Någon som har telefonnumret till Cantillon?

    SvaraRadera
  5. +32 2 521 49 28 har de.

    Om Ølbutikken kan köra blåbær ska väl Ofiltrerat kunna köra fläder? Jag hade köpt en flaska för att smaka i alla fall.

    Daniel

    SvaraRadera
  6. @Daniel: Jag tror jag överlåter sånt åt Akkurat när jag tänker efter. Låter mer som en grej för dem.

    SvaraRadera
  7. Hade jag varit (ännu) kaxigare hade jag ringt och föreslagit smultron/lingon och kanske hjortron.

    Ska ge mig på fruktblandningar med samma envishet som BrewDog fatlagrar!

    Daniel

    SvaraRadera
  8. Hallå! Tänkte bara höra om du ville göra om länken till oss på blogglisten till www.olkultur.com då det är vår nya adress.

    Glada ölhälsningar från oss på Ölkultur

    SvaraRadera
  9. Det stora problemet då alla instanser diskuterar gårdsförsäljning är just att vi har ett monopol. Systembolagets nya vd kringgår detta faktum att det är just det att Sverige och Finland har ett monopol som förmodligen skulle kunna få kritik enligt EG-rätt om gårdsförsäljning skulle tillåtas.

    För oss som ligger i Göteborg kanske detta nya förslag till statlig "gårdsförsäljning"-system skulle fungera eftersom vårt närmsta SB ligger 10 minuters gångväg från bryggeriet - vi skulle i praktiken kunna leverera och gå med dom som vill beställa samtidigt, men för exempelvis Morgan på Öland och en del andra producenter som inte har nära till ett SB så spelar det npg ingen roll och skulle kosta mer än det smakar (levernas , administration mm).

    För oss här i Gbg skulle naturligtvis en gårdsförsäljning medföra (om det skulle fungera som i dom flesta övriga EU-länder) att vi skulle kunna sälja en hel del på bryggeriet - vilket också skulle påverka dom som uppskattar våra produkter. Detta gäller kanske inte alla småproducenter - oavsett om det är öl, sprit eller blåbärsvin från någon by i norra Norrland.

    Personligen tror jag inte att vi kommer att få se en gårdsförsäljning i Sverige och jag tycker också att det kanske finns andra frågor (om SB också kan bli smidigare att arbeta med för mindre producenter) som är viktigare.

    Skattefrågan är en sådan fråga. Sverige är ett högskatteland - 1,66 SEK per % och liter betalar vi alkoholskatt. Det finns dock länder som har liknande nivåer på skatten på öl, bland annat Storbritannien och Irland. Där har man dock ett system med "skattereduktion" för hantverksbryggare. Grovt sett kan man säga att bryggerier har omkring 50% reduktion på skatten - vilket också har medfört att hantverksbryggarna på dessa öar blomstar som aldrig förr. (Lars Ångström (mp) har i ett flertal motioner föreslagit ett liknande system)

    Jag tror att vi småproducenter har ett val - att välja våra politiska strider - och då kanske gårdsförsäljning är det som är svårast att få igenom.

    Thomas Bingebo
    Bryggare
    Oceanbryggeriet Göteborg

    SvaraRadera
  10. @David & Fredrik: Andra ölbloggar länkar jag till via en bloggroll, så det ska sköta sig självt.

    SvaraRadera
  11. För min del tror jag gårdsförsäljning skulle vara mycket positivt. Men då menar jag att den skulle säljas direkt på bryggeriet och inte sedan beställas genom Systemet för då känns det som att vi är tillbaka på ruta ett igen.

    SvaraRadera
  12. En aspekt i det hela tycker jag är möjligheten till provsmakning av alkohol hos producenten. Till exempel en skvätt öl direkt från lagertanken, eller en bricka med mikrobryggeriets alla åtta produkter i små provglas.

    Det har väl föreslagits att det skulle vara tillåtet, som en del av "gårdsförsäljningen" enligt direktivet till utredningen om ny alkohollag?

    Tror det skulle locka fler att besöka de små bryggerierna, som också skulle kunna tjäna välbehövliga extraslantar på sådan verksamhet.

    SvaraRadera
  13. hejsan bark och alla.
    Våran lilla bryggeributik har ca 10000 kunder om året.
    I princip alla tjatar om att köpa svart bakom, de ger alla möjliga förslag om hur jag ska vända ryggen medan de "glömmer" en peng osv.
    Här nere på öland är svart importen STOR och när man nekar är det många som vill visa vad de köpt i byarna bredvid utan ålderkontroll alkoskatt moms osv.

    För mig skulle det vara skönt att slippa försvara lagar jag ej håller med om samt att jag kan höja statusen på öl vesäntligt då jag ibland håller 20 bryggerivisnigar om dagen samtidigt som jag brygger eller tappar upp öl....

    ÄR jag verkligen ensam om att ha en butik??

    Jag tycker det känns jättekonstigt att få sälja upp till 3,5% men resten hänvisat till en butik som tur och retur ligger 11 mil härifrån..
    Samtidigt med gårdsförsäljning så skulle det bli fler och mindre batcher med udda öl som bara skulle få finnas här på bryggeriet.

    Lite tankar från
    Morgan Peilot
    Ölands Gårdsbryggeri

    SvaraRadera
  14. Får man inte flaskan (öl, vin eller sprit) vid gården, så är det ju ingen gårdsförsäljning.

    Jag tror att Magdalena Greger försöker förvilla oss för att minska kritiken mot att det inte finns någon gårdsförsäljning nu och att det inte heller kommer att finnas någon riktig gårdsförsäljning inom överskådlig framtid.

    SvaraRadera