2016-06-01

Vormsi Norrby Dunkel

Färjerederiet Tallink / Silja Line har tagit fram ett par öl med egen etikett. En av dessa är något förvånande en München dunkel på för stilen kraftiga, 6,3 %: Norrby Dunkel från estländska (mer specifikt Vormsi/Ormsö) Vormsi Õlu.

Färgen är mörkt varmt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka beigea skummet är luftigt, och det försvinner iväg snabbt utan att lämna några rester efter sig.

Doften är medelsöt med rostade nötter, mjölkchoklad och lite rostade nötter. Aningar av klor i bakgrunden.

Smaken startar något beskt med massor av mörkt rågbröd, (mjölk)choklad, söt knäck, maskrosor och besk-kryddiga örter. Medelstor kropp. Eftersmaken har viss växande beska, kondenserad mjölk, orientaliska kryddor och nyplockade örter. Avslutningen har smaker av kokos/choklad, maskrosor och söt mjölk.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är långlivade och friska. Vätskan är mjuk.

En behaglig, om än något tung, dunkel med massor av fina chokladtoner, ja så pass att den stundtals påminner om en engelsk mild.

På Åbofärjan provade jag den här till Caesarsallad, där den var på tok för tung och dödade andra smaker. Till hamburgaren (med bacon och chilimajonäs) lite senare satt den som en smäck… Men till en ilsk bit Gamle Ole här hemma blir den tvärtom för lättviktig.

Betyg: 3,27. Tillgänglighet: Köpt på Silja Galaxy. Pris: Mixpack med 6×330 ml för 125:00. Bäst före: 02 2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar