2016-06-19

Glas: Spiegelau Barrel Aged Beer


Den 11 februari fick jag ett erbjudande om att testa några nya ölglas från Sejdelshoppen.

Som vanligt när jag ska göra något utan deadline så tar det en fruktansvärd tid. Men nu är det dags för glaset som det där erbjudandet ursprungligen handlade om: Barrel Aged Beer från Spiegelau. Glaset har tagits fram i samarbete med USA-bryggerierna Great Divide och Green Flash, och man kan läsa lite mer om det här.

En del i att det tagit nära ett halvår är att jag inte köper speciellt mycket fatlagrad öl längre, det är i min värld sällan bättre än de färska versionerna. Faktum är att jag delvis köpte en flaska Anchor Barrel Ale med avsikten att prova det här glaset.

Själva formen känns som en vanlig ölprovarkupa som någon dragit ut på höjden: Det är slankare, högre och mer utdraget. Botten är något spetsigare i mitten. Jag ska prova det genom att jämföra det med den modell av ölprovarkupa som jag normalt provar öl i här hemma.

Det första jag noterar är att BAB-glaset ger ett märkbart större skum. Det håller sig kvar något längre och… det kan vara en optisk villa av något slag men jag tycker att det är tydligt mörkare än i det vanliga glaset. Skumrestera är ungefär desamma – en liten krans längs med ölkanten.

Doften är kraftigare i BAB-glaset, sötare och rundare. I kupan är doften torrare och rökigare. Skillnaderna är större än jag hade väntat mig.

Smaken skiljer något, men inte så mycket. Kanske är ölet rundare och något sötare.

Trots det högre skummet har ölet i BAB-glaset en kraftigare kolsyra.

Ja, det verkar som det här specialglaset fungerar för den här typen av öl. Det är snyggt att titta på och skönt att hålla i och dricka ur. Trots det tror jag inte jag kommer att plocka fram det speciellt ofta ur skåpet.

Med det tackar jag åter Sejdelshoppen för den här omgången av samarbete. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar