2016-06-17

Ballast Point Mango Even Keel

Åter en öl jag köpt efter ett tips från Balder på MankerBeer… Mango Even Keel från USA-bryggeriet Ballast Point. Jag drack denna session-IPA utan smaksättning tidigare i våras och gav då högt betyg (länk). I denna variant har man tillsatt naturlig mangoarom, det verkar som om Ballast Point blivit lite av specialister på smaksatta IPA-varianter. Alkoholhalten är 3,8 %.

Jag litade alltså på Balder och beställde en kartong  med sex burkar via privatimport på Systembolaget.

Färgen är guld (7 EBC), vätskan är helt klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt; lite rester blir kvar när det sjunker ihop.

Doften är besk-söt med tydliga toner av mangojuice. Aningar av smörkola. Den är inte dålig, men rätt enkelspårig.

Smaken startar beskt och lite torrt. Men den smaken blir snart totalt överkörd av fruktig söt mango. Lite beska örter, smörkola och en metallisk beska. Men det ligger långt under den dominanta mangosmaken. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är mindre söt och fruktig, och här finns beska örter och konserverad exotisk fruktsallad. Den långa eftersmaken påminner mest och frukt-gelégodis.

Kolsyran är kraftig, de många små mjuka bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

Tekniskt sett är det här en bra och genomtänkt öl med balanserade smaker. Samtidigt är den väldigt ensidig: Bakom den fräscha mangosmaken finns inte så mycket annat. En lättdrucken törstsläckare, lite som en beskare och mindre söt Fanta Mango (om det nu finns).

Betyg: 3,26. Tillgänglighet: Systembolaget via privatimport från craftbeer.se/Galatea i kolli om 6 burkar. Pris: 30:40 för 355 ml. Bäst före: - (bryggdatum 14 mars 2016).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar