2016-06-13

S:t Eriks Belgian Stout

Belgisk stout, en smal stil. Så pass att den inte finns hos Beer Advocate och är hos SHBF undanskuffad i 9K Belgiskt och franskt specialöl.

Detta har inte hindrat S:t Eriks bryggeri att brygga just en sådan svart öl: S:t Eriks Belgian Stout ligger på 8 % och kom som ett begränsat släpp i vintras.

Färgen är kolsvart (100 EBC), det finns en del fällning på botten. Det jättehöga luftiga skummet är ljusbrunt, och det sjunker ner långsamt till ett tjockt lock utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är ganska söt med rostad malt och spannmål. Distinkt alkohol. Tvåliga fenoler, lite julkryddor och nötter. Choklad och kanderade apelsinskivor.

Smaken startar oväntat beskt, speciellt med tanke på att ölen är ett halvår gammal, det finns också en tydlig tvålsmak. Rostad malt med en syrlig aning, pumpernickel och lite brända chokladkakor.  Kryddor – kryddnejlikor, kryddpeppar och muskotnöt. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande het alkohol, tvål, svart matbröd, kaffe och an antydan till rök. Avslutningen är mildare med salt chokladkaka och julkryddor.

Kolsyran är mycket kraftig, de kortlivade stora bubblorna kittlar tungan. Vätskan är rätt så lätt för en så här stark och svart öl…

För mycket tvål, för vass kolsyra, för lite balans.

Betyg: 3,04. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 januari 2016 (lagerstatus), även beställbar via privatimport. Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: 23-12-2017.

2 kommentarer:

 1. Givet din recension Magnus måste jag kanske ge den en chans till. När jag drack den tyckte jag ärligt att den var fruktansvärd. Äcklig saltlakrits/hostmedicin, tvål, alldeles för stora mängder kolsyra a la julmust. En av ytterligt få öl som jag har vaskat.

  Det är konstigt med St. Erik, jag gillar verkligen grundutbudet, lager, IPA, Pale Ale, APA. Men när svängarna tas ut lite grand i form av specialare blir det lätt fel. Helt fel. Minns fortfarande med förskräckelse deras Peach IPL från förra sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att de värsta kanterna och hörnen lugnat sig av de här månaderna i skafferiet, men jag skulle nog vänta ytterligare något år och hoppas att den mognar till sig.

   Radera