2016-06-09

Brooklyn Hecla Iron Ale

Den andra folkölen från Brooklyn Brewery (den första var ½ Ale) har även den ganska begränsad distribution: Ungefär Sverige och New York State… Hecla Iron Ale är en amerikansk svart ale på 3,4 %. Namnet kommer från det gjuteri som först fanns i de lokaler där bryggeriet nu ligger.

Färgen är varmt mörkbrun (70 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige och det sjunker långsamt ner till ett tjockt ojämnt lock lämnandes massor av rester på glaset.

Doften saknar helt sötma, i stället finns det rostade/brända toner av träkol, svarta oliver och torkad frukt. Det finns rök långt bort i bakgrunden. Det är rätt så lätt.

Smaken är först kanstertorr med rostade toner. Lite torkad frukt, en passerande frisk beska, lakrits och mogna mandariner. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en mycket lätt sötma med mogna toner av röda frukter och bär. Kanske också kinesisk chili-bön-pasta. Avslutningen är rostad med söt hallon-smörkola i bakgrunden.


Kolsyran är medelstark; de medelstora bubblorna är friska. Vätskan är lätt, men inte blaskig.

En mycket intressant svart öl, som inte riktigt liknar något annat jag druckit. Den är lätt men samtidigt finns massor av smaker. Den var trevlig att dricka, viket är en egenskap den delar med ½ Ale.

Betyg 3,85. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 15:50 för 355 ml (Maxi ICA Stormarknad Linköping). Bäst före: Nov 16 2017.


3 kommentarer:

  1. Hördudu, Bark. Vad har du för supersortiment på ditt ICA? Jag har tex letat med ljus och lykta efter folkölen från Tempel utan lycka. Tänkte nämligen ha en liten folkölsprovning, men det känns som om man behöver resa (i mitt fall) Stockholm runt för att hitta de mest intressanta att prova! Ett positivt med Bolaget är ändå att allt finns samlat på ett ställe och att det går att beställa... :)

    SvaraRadera
  2. Åk till ICA i Liljeholmen...

    SvaraRadera
  3. ICA vid Medborgarplatsen har ett riktigt bra utbud med folköl från bla Omnipollo, Dugges, Tempel mfl.

    SvaraRadera