2016-06-06

Weihenstephaner 1516 Kellerbier

Det hade varit snyggt och smidigt att en dag som denna recensera en svensk öl.

Men…

Nu har jag haft rensning av kylen och det fanns bara en öl kvar: 1516 Kellerbier från det bayerska statliga bryggeriet Weihenstephaner. Denna centrifugerade kellerbier på 5,6 % är framtagen för att hylla 500 år av reinheitsgebot (vilket inte är helt sant men i alla fall).

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är så gott som klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, det sjunker ner till ett tjockt lock. Lite rester blir kvar på glaset.

Doften är spannmålssöt och något besk med syrliga toner av jäsande deg. Lite örtig beska i bakgrunden, liksom lite honung.

Smaken är mycket mjuk och balanserad. Söta toner av spannmål och lite vört, liksom vitt bröd och deg. Mineraler och örtig beska i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken är även den mjuk och följsam med spannmål och antydningar av salt och kex. Avslutningen har en växande sötma med blommiga toner, honung och smör.

Kolsyran är medelstark, bubblorna mycket små och kortlivade. Vätskan är… här kommer det… mjuk!

En elegant och lättdrucken kellerbier, skulle nog funka på vilken solig uteservering som helst.

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 april 2016 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 17.02.17.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar