2016-06-21

Bokanmälan: Kreativ ölbryggning - tekniker, recept och galna idéer


Det har de senaste åren kommit några böcker på svenska om hur man ska börja brygga öl, som den här eller den här. Och flera av de mer allmänt hållna ölböckerna har numera något avsnitt om hembryggning.

Det som saknats har varit något slags del två, för de som kommit igång och känner att de redan kan grunderna.

I våras kom dock en sådan bok: Kreativ ölbryggning – Tekniker, recept & galna idéer av författarduon Simon Svensson och Peter M Eronsson. Den förstnämnde med stor erfarenhet att hålla ölbryggarkurser, den andra med stor erfarenhet av att skriva ölböcker (det här är hans fjärde). Båda med stort intresse för att hembrygga öl av det mer experimentella slaget.

Boken som sådan är något större än A5, har hårda pärmar och dryga 150 sidor. Grenadine Bokförlag har gett ut det hela.


Den riktar sig alltså till en läsekrets som kommit en bit i sin hembryggning, och kanske känner att de vill gå vidare. Eller börjar sjunka ner i vanans hjulspår. För här handlar det om att gå utanför sin komfortzon, oavsett var den finns.

Även om huvuddelen av boken handlar om att skicka tillbaka reinheitsgebot till Bayern och tillsätta lite allt möjligt till sin öl i olika delar av processen så finns det en bredd i recepten (knappt 60) och skisserna: Lättöl, rököl, pastörisering, vattenbehandling, suröl (avsnittet skrivet av flerfaldige SM-medaljören Magnus Vasilis) olika sätt att humla, söta ölen eller att odla jäst. Eller försöka efterlikna historiska öltyper. Det bör finnas någonting för alla smaker… Vad sägs om att brygga en porter med enbart basmalt? En suröl med vinäger? En snaps-wit?


Andra halvan av boken är en uppdelad uppräkning av olika saker man kan ha i öl, varvat med recept: Frukt, kryddor, kaffe, sprit, bacon, melass, trä, ansjovisspad, grönsaker…

Att läsa boken pärm till pärm går givetvis, och det gick utan större motstånd (även om den borde korrekturlästs en gång till, och typsnittet som används för recepten är lite väl magert), men det nog inte så den ska användas. Snarare är det en bok att plocka fram när ens egna idéer börjar ta slut. Eller när man plötsligt inser att en öl med pepparrot måste vara väldens bästa idé, då kan man kolla lämplig mängd och var i bryggprocessen den bör slängas i.

Inte för att jag läst den själv, men av det jag sett och hört så tror jag att den här boken har flera paralleller med den klassiska Radical Brewing av Randy Mosher. Jag kan tänka mig att Kreativ ölbryggning har fördelen att råvarorna är valda från ett svenskt perspektiv.

När jag läste avsnittet om olika sötningsmedel så blev jag lite besviken på att invertsocker eller sockerkulör inte beskrevs. Hur ska man då göra perfekta kloner av brittisk historisk öl? Sedan insåg jag att det är en annan bok, som redan finns: The Home Brewer's Guide to Vintage Beer av Ron Pattinsson (som jag visserligen inte heller läst).

Allt som allt en trevlig bok för sin speciella målgrupp. Prisjakt vet var man hittar den.

Disclaimer: Jag har fått det här exemplaret gratis i förhoppning om att få den recenserad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar