2016-06-22

O/O & Stigbergets Imperial IPA

Det är dags för… humle. Hoppas jag.

Tillsammans har O/O Brewing och Stigbergets Bryggeri bryggt denna DIPA på 8 % och sedan döpt den till Imperial IPA. Jag köpte den hos Systembolaget Nordstan i Göteborg, ty det är en vara i det lokala småskaliga sortimentet.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan är klar. Det finns en hel del fällning på flaskans botten, från damm till risgrynsstora bitar, men häller man väldigt försiktigt kan man få ut det mesta ur flaskan utan grummel i glaset.  Det två fingrar höga skummet är luftigt, och det sjunker ner snabbt till ett tunt lock utan att lämna några rester.

Doften är tungt besk-söt med citrustoner: Citron, grapefrukt, pomerans och gröna bananer. Kåda, parfym, trävirke, svartvinbärsblad och en aning tjära.

Smaken är först mycket besk och något sträv med övergående toner av citronskal och kåda. Växande ren alkohol, limejuice, passionsfrukt och mogna plommon. Stor kropp. Eftersmaken är rätt så mjuk med beska örter, tung alkohol, mogna apelsiner och grapefrukt. Medelsöt knäck och fruktgodis, apelsin-milkshake och sträv humlebeska samt en aning av bränd plast. Lite kola och läder i det tjocka slutet.

Kolsyran är mjuk, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är sträv och något tjock.

En söt och sträv DIPA med lite bismaker som kommer och går. Okej, men inte mer.

Betyg: 3,07. Pris: 39:90 för 330 ml. Tillgänglighet: Systembolagets lokala soch småskaliga sortiment (lagerstatus). Bäst före: 20170502 (batch 476).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar