2016-06-19

Anchor Barrel Ale

Ja. Samtidigt som jag provade Barrel Age Beer-glaset (länk) så recenserade jag ölen i glasen (ett tick är alltid ett tick). Och texten skrev jag från upplevelsen av ölet i den vanliga kupan.Är det bara jag, eller känns det här plötsligt om möjligt ännu nördigare än vanligt?

Nå. Ölet i fråga är alltså Anchor Barrel Ale, en fatlagrad amerikansk brown ale på 7,5 % från Anchor Brewing Company. Det är en del i deras engångs-brygd-serie Argonaut Collection.

Färgen är mörkbrun, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt och luftigt. Det lämnar lite rester på glaset.

Doften är söt med toner av kola, läder, nötter och chark/rökt korv. Den är relativt lätt med lite oxiderade russin-toner.

Smaken är frisk och ren, mer så än vad doften gav intryck av. Elegant beska, som i en engelsk strong ale. Växande toner av läder och russin. Kroppen är rätt lätt. Viss plåtig beska och måttlig sötma i eftersmaken, toner av trä och russin, nötter och lagrad ost. Växande toner av bittermandel. Slutet har en del alkohol och torkad frukt.

Frisk medelstor kolsyra, medelstora långlivade bubblor. Lätt vätska.

Jag minns ett samtal med en erfaren bryggare, vi pratade fatlagring. ”Det första som försvinner iväg är kroppen, det måste man kunna parera”. Och den här ölen är ett typiskt exempel på när man inte gör det: Dofter och smaker finns, liksom en fin sötma. Men det finns inte någon bakgrund att backa upp det med, det blir bara tunt.

Passar bra tillsammans med en bit Gamle Ole

Betyg: 3,27. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2016-03-18 (slutsåld). Pris: 33:90 för 355 ml. Bäst före: 2019-12-31 (påklistrad svensk etikett).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar