2016-06-27

Dugges / Stillwater The Tropic Folk

Att det skulle komma en öl i Dugges syrliga fruktölsserie där de dragit ner något på alkoholhalten så att den kunde säljas i vanliga affärer var ingen högoddsare…

The Tropic Folk är alltså en berliner weisse på 3,5 % som smaksatts med mango, passionsfrukt och persika. Det är ett samarbete med Stillwater Artisanal.

Färgen är kallt gul med en dragning åt det gröna, vätskan är dimmig. Det luftiga vita skummet sjunker ner utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är syrlig och fruktig med tydliga toner av persika och ananas. Det finns en del aprikos, passionsfrukt och päron också. Lite mineraler och söt jäsande deg.

Smaken är först mineralig och syrlig med en aning laktos. Sedan kommer mogna och gröna fruktiga smaker av passionsfrukt, mango, ananas och äpplen/päron. Grönt te och syrliga fruktkarameller. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en lätt vetesyrlighet, mogen exotisk frukt, yoghurt och aningar av gräddfil, kanske också citronsyra. Avslutningen är rätt kort med en uppfriskande syrlighet.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna långlivade. Vätskan är lätt och sträv.

Det här är tydligt en lillebror till en av förra årets stora positiva överraskningar i den svenska ölvärlden; Tropic Thunder. Och den är i stort sett lika bra, jag vet inte ens om jag skulle kunna skilja på dem vid en blindprovning.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 26:95 för 330 ml (Hemköp Ryd). Bäst före: 25-04-2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar