2016-06-04

Öppen ölprovning - Sommaröl enligt Bark

Dagens ölprovning var min sista för säsongen… För till skillnad mot tidigare år så kommer provningarna på De Klomp att ta sommarlov. Vilket känns lite konstigt med tanke på att provningarna på lördagseftermiddagarna startades just för att dra in kunder under sommarlördagarna. Men krogvärlden är i ständig förändring.

Provningen var också lite annorlunda upplagd för mig, jag fick temat och fria händer att välja mellan de öl som fanns inne på fat och flaska. Och så skulle de vara somriga på något sätt.
  1. Vi började med en helt ny öl, Beerbliotek A Passion for Gingers, som är en berliner weisse med passionsfrukt och ingefära. Och det var bra mycket mer passionsfrukt och mycket mindre ingefära i smaken. Rätt så mycket fruktläsk i känslan.
  2. På sommaren blir det en hel del pilsner och münchen helles för mig. Och gärna torra friska pilsner av nordtysk typ. Ja, Jever Pilsner. Den gjorde sitt jobb lika bra som alltid. Trevligt att se den på halvlitersflaska dessutom.
  3. De som läst Ofiltrerat ett tag vet att jag tycker att schwarzbier är en underskattad stil. Som också fungerar bra på sommaren, gärna då till rökta maträtter. Tur att Herold Tvamé fanns i kylen! Mjuk och rund utan att bli tung. 
  4. Ja, jag kan ju inte hålla en fri provning utan att försöka få med en lagom tråkig engelsk brun öl. Från fat kom Wells & Young Bombardier. Exportversionen på 5,2 %. Bra mineraltoner i den.
  5. Sommaröl? Man måste ju ha med en saison, och varför då inte ta den bästa? Så blev det, Saison Dupont från färska flaskor. Kanske lite för färsk, den var lite spritig med vass kolsyra och en hel del humle. Trots det en utsökt öl.
  6. Sommaren är inte bara grillkvällar och soldränkta uteserveringar, så för de regngrå svala dagarna så behövs det en rejäl ostbricka och en Orval, denna studie i brett-jäst. Stall, syra och fylliga kryddor. 
Den efterföljande handuppräckningen var svårbedömd. Många tyckte om berliner weisse-ölen, men jag tror att Jever vann.

Kommande evenemang:
  •  9 juni från 16:00: Bryggeriet Den Flygande Holländaren besöker från Gnesta och har världspremiär för sina öl.
  • 11 juni 15:00: Öppen ölprovning Beskt (IPA och sånt) med Anton.
  • 18 juni 15:00: Öppen ölprovning Säsongsavslutning med stort tema.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar