2016-06-29

Tempel / Yria Rio Rojo

En berliner weisse till?

Ja, och jag kan inte sluta att förvånas över denna ölstil som bara för några år sedan var en i stort sett utdöd kuriositet plötsligt blivit så populär. Om än i ett relativt begränsat kundsegment.

Rio Rojo är ett samarbete mellan Tempel Brygghus och Yria Cerveza Artesanal,  en berliner weisse på 4,9 % som bryggts med björnbär.  

Vätskan är dimmig, färgen är mörkt guld med en dragning åt persika. Det två fingrar höga skummet är kompakt och ljust babyrosa, och det lämnar lite rester efter sig när det sjunker ner till ett tunt lock.

Doften är syrlig med rika fruktiga toner av körsbärskärnor, röda vinbär och osötat lingonsylt. Aningar av köttbuljong och svart körsbärste.

Smaken är syrlig med inslag av mineraler (lite jod) som för tankarna åt belgisk lambic snarare än tysk berliner weisse. Mogna frukttoner av moreller, svarta vinbär och en aning lime. Mandel och vingummi i bakgrunden. Lätt kropp. Det finns en passerande aning av smör i eftersmaken, som annars har toner av citronsyra, röda mogna bär och en lätt mjuk sötma. Det korta slutet har smaker som påminner om kaksmet och krusbär.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är rätt lätt och mycket sträv.

En berliner weisse som drar åt lambic, på ett bra sätt. En bra öl, som dock hade vunnit på kraftigare och tydligare björnbärssmak.

Betyg: 3,51. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 juni 2016 (lagerstatus). Pris: 37:90 för 330 ml. Bäst före: 2017-01-01 (b1).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar