2016-06-15

Dugges / Stillwater The Tropic Sunrise

Bild: Dugges.
Dags för en… ”saftöl” som en bryggarprofil kallade det häromdagen. Alltså en berliner weisse med frukttillsats. Dugges har tillsammans med fantombryggaren Stillwater Artisanal tagit fram denna syrliga veteöl på 4,5 % som smaksatts med mango, ananas och hallon: The Tropic Sunrise.

Färgen är guld med en aning rosa, vätskan är nästan klar. Det två fingrar höga vita skummet försvinner iväg helt med ett fräsande ljud. Inga rester blir kvar på glaset.

Doften är söt och full av exotiska frukter – mango, bananer och lite apelsinjuice. Det finns också en ton av något slags ananas-vanilj-grädd-cocktail. Syrliga toner i bakgrunden som för tankarna till yoghurt. Sötman är tung och fet, på något sätt.

Smaken är syrligt söt, den allt tyngre sötman dominerar. Fruktgodis, torrmjölk. Några syrliga hallon och apelsinskal. Medelstor kropp. Eftersmaken har kvardröjande syrlighet, blandad söt exotisk frukt och lite citroner. Avslutningen är kort med metallisk syrlighet i den tunga sötman.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Den här sötman, som jag känner igen från någon gång för länge sedan men inte riktigt kan placera… Någonstans mellan torrmjölk och fruktkräm/fruktgelé… Den blir för tung och tjock i munnen. Den sämsta av de syrliga ölen från Dugges hittills.

Betyg: 2,91. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2016-06-03 (lagerstatus). Pris: 33:70 för 330 ml. Bäst före: 20-04-2018 (batch T709).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar