2016-02-11

Tröttnat?


En tidigare kollega som nu jobbar på en annan avdelning dök igår upp på jobbet.

– Tröttnar du aldrig?

Frågan kom direkt, rakt på.

– Jag menar med öl. Jag har flera hobbies, men ibland tröttnar man och låter någon av dem bara stå i några år innan det blir kul igen.

Jo, jag förstod vad han menade. Och det finns en poäng i det: Jag har recenserat öl i textform under drygt 15 år. Fotograferat flaskor ungefär lika länge och bloggat mer eller mindre dagligen i nära 9 år.

Det är rätt lång tid. Men också något av ett personligt mål för mig själv. Kring sekelskiftet upplevde jag att jag var en människa utan uthållighet som gärna lärde mig nya saker och sammanhang för att sedan bara hoppa vidare till nästa. För att försöka göra någonting åt det bestämde jag mig för att försöka hålla kvar och sjunka in i det jag just då var intressera av.

När bloggverktygen var tillräckligt mogna och jag redan börjat skriva lite utförligare än bara utseende-doft-smak-känsla för de (nya) öl jag drack så var det inte svårt att hoppa på det då så hypade formatet. Ja, det där har jag berättat om förut.

Sedan har bloggandet gett mycket tillbaka. De första årens brant stigande besökskurvor, när jag insåg att branschfolk och forumskribenter jag såg upp till började läsa och kommentera. När jag började bli igenkänd av bryggare och branschfolk växte mitt ego ytterligare. Och så vidare. Tack vare Ofiltrerat har jag träffat intressanta människor och fått resa till spännande platser som jag annars aldrig hamnat på.

Men lite går det på rutin idag. Ibland återser jag texter från de första åren och där finns det en nyfikenhet, en glöd och en lätt naivitet som nog saknas idag. Och jag erkänner att en och annan öl har jag hällt i mig mest för att fylla en i övrigt tom bloggdag. Samtidigt som jag av olika skäl inte alls dricker lika mycket som för 5-10-20 år sedan.

Så nja. Jag har nog inte riktigt tröttnat. Men det är en annan upplevelse att skriva idag än vad det var 2008. Och konstigt vore väl annars.

Om det är något jag kan tröttna på så är det vissa delar av ölvärlden, som märkks tydligare nu: De som tolkar allt som politik/ideologi. Som övertolkar. Eller bortser från de problem som faktiskt finns. De som är oförmögna att se någon annans synvinkel. Och de som aldrig någonsin skulle erkänna att något problem uppstått på grund av dem själva.

Fast det är nog problem jag har med mänskligheten i stort.

Men jag tycker fortfarande att det är väldigt gott med god öl.

Och en öl kan ibland bara vara en öl. 

2 kommentarer:

  1. "Och en öl kan ibland bara vara en öl."

    Det här ser jag som en nyckel för mig själv, att man kan släppa sin roll ibland och bara njuta av en öl utan att tänka på fotografering och smaknoteringar.

    SvaraRadera
  2. Sluta inte. Din skönt nyfikna chosefria stil behövs! Tack för artikeln om Knäppingen och vårt vackra Norrköping. Keep up the good beeer-work!

    SvaraRadera