2016-02-03

Designbrew Alter Valter

Altbier, den bruna överjästa ölen från Düsseldorf som jäses svalt, kan vara helt fantastisk, en av mitt livs största ölupplevelser var en flaska Füchschen Alt som jag recenserade här. Men de kan också vara tråkigt slätstrukna och orena.

Få se hur den här är: Alter Valter från fantombryggeriet Designbrew, en altbier på 4,7 % som är bryggd hos Coppersmith's Brewery.

Färgen är djupt varmt brun, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige, och det sjunker ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är sötaktigt maltig med rostade nätter, knäck och grillat kött. Aningar av oljefärg och marsipan.

Även smaken domineras av den karamelliga malten: Nötter, knäck, torkad frukt och lite beska örter. Aningar av färgkritor och en mild ren beska. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande toner av färgkritor, brun malt och torkade blommor. Mild ren beska… Avslutningen är mjuk med karamellmalt.

Kolsyran är medelstor, det friska medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En okej altbier, men jag gillade inte de där tonerna av vaxkritor och målarfärg som kom och gick. Samtidigt får man väl vara tacksam för varje traditionell tysk ölstil som dyker upp i det fasta sortimentet.

Betyg: 3,17. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2015. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 211216 (batch 03).

1 kommentar:

  1. Rätt länk till DesignBrew: http://designbrew.se/

    SvaraRadera