2016-02-09

Corsendonk Agnus-Tripel

Nämen om man skulle ta den där sista ölen ur Corsendonk-mixlådan? Det är en öl som jag tror att jag recenserat tidigare, dock innan jag började blogga.

Våren 2004 fick den betyget 2,85 och förutom att jag klagade på syrlighet och degsmak så verkar jag tyckt att den var okej. Då, under namnet Agnus / Abbey Pale Ale.

Nu står det Agnus - Tripel på etiketten, men det är fortfarande en tripel på 7,5 %. Jag använder mig av sprickorna i Beer Advocates databas och recenserar den på nytt. Trots att jag innerst inne tror att det är samma öl.

Färgen är ljust guld (7 EBC), vätskan är klar. Det fyra fingrar höga skummet är luftigt och vitt, och det lämnar lite rester när det faller ner.

Doften är rätt kraftig med jästiga fenoliska toner, lite exotiska kryddor och mogen frukt. Sött nybakt bröd och honung. Viss metallisk beska och sträva bananskal.

Smaken är inte rkitigt lika balanserad: Passerande vass metallisk beska, söta mogna frukter och vetedeg slåss mot varandra utan att jobba tillsammans. Äpplen, apelsinskal, persikor. Medelstor kropp. Eftersmaken är mer balanserad med växande alkohol, färsk deg och långfranska. Aningar av muskotnöt och vetedeg. Avslutningen har tydliga toner av bananskal och fruktgodis.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är mjuk och lite kladdig.

En tripel utan krusiduller eller större fel. Inte dålig, men inte heller speciellt spännande. Ungefär som de andra i lådan, alltså. Passar bra till ost/fransk senap/sellerisalt.

Betyg: 3,69. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment som en del av mixpack sedan juni 2015. Pris: 24:90 (medelpris för en flaska). Bäst före: 25/02/18.2 kommentarer: