2016-02-13

Öppen ölprovning: Nyheter


Dagens provning hade temat Nyheter och bestod av 6 öl som inte tidigare serverats på De Klomp. De knappt 30 gästerna fick uppleva en rätt så blandad provning, jag noterade att den del hembryggarprofiler saknades i publiken. Tror de var i Uppsala.
  1. Modern Times Fortunate Island är en vete-session-IPA. Rätt mycket vetedeg och vete-syrlighet och en ganska snäll amerikansk beska. Skummade vansinnigt mycket, så pass att jag blev nervös att vi inte skulle få ut ölen till gästerna. Men det gick bra till slut.
  2. Blaugies Bière Darbyste var något så ovanligt som en belgisk öl bryggd efter ett gammalt recept: En saison jäst med fikon. Fruktig i doften, torrare och mer återhållen och torr i smakerna.
  3. Mad River Steelhead Extra Stout var syrligare och torrare än den engelska stouten brukar vara (för här fanns väldigt lite av nya världens humle). Jag kan tänka mig att den passar utmärkt till kladdkaka.
  4. Oscar Blues Old Chub dricker jag annars sällan, när det finns så mycket annan öl från bryggeriet som jag gillar mycket bättre… Denna öl handlar bara om malt, men jag lyckades inte hitta den rökighet som ska finnas här.
  5. Menaresta La Verguenza är en DIPA från ett pyttelitet italienskt bryggeri som jag aldrig hört talas om innan denna provning. Ölen var sådär; efter ett tag släppte den ifrån sig exotisk frukt från de sex olika amerikanska humlesorterna, men beskan var helt enkelt inte där.
  6. Beerbliotek What A Girl Wants är ett samarbete mellan göteborgsbryggeriet och FemAle, en imperial stout på 11 %. Tung, rostad, söt men ändå balanserad. Borde nog få ligga i ett par år för att få mer djup, men bra redan nu.

Handuppräckningen vanns av starkast möjliga öl: What A Girls Wants.

Nästa vecka 20 februari 2016 återkommer Petter med en Blindprovning. Jag återkommer sedan den 5 mars 2016 med temat Lager.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar