2016-02-16

Schlenkerla Fastenbier

Innan jag öppnade flaskan med Schlenkerla Fastenbier (Lentbeer i USA) så hade jag inte helt lätt att inse vad som skiljer den från den klassiska Schlenkerla Märzen från Bambergs Brauerei Heller-Trum.

Läste på lite och såg att Fastenbier dels var en säsongsprodukt, dels innehöll en lägre andel rökmalt och var ofiltrerad, det senare för att ge ”lite mer mättnad under fastan”. Alkoholhalt: 5,5 %. Den lanserades på årgångsmärkt flaska vårvintern 2015.

Färgen är djupr brunröd (60 EBC), vätskan är något disig. Det fyra fingrar höga skummet är beige och kompakt, och toppas av en tjusig krater. Det sjunker nästan irriterande långsamt och lämnar massor av rester på glaset.

Doften är frisk och rökigt med massor av rökta charkvaror samt lite skogsbrand. Tjära och asfalt i bakgrunden, liksom sött bröd, blommig humle och järn.

Den första smaken överraskar; jag jämför såklart med Märzen och inser snabbt att den här är beskare, torrare och lite lättare. Röken finns här, men den är inte lika överväldigande tjock och fet. Detta gör Fastenbier lättdrucknare och friskare. Jo, den här ölen handlar främst om den välintegrerade rökmalten, men också om den gräsiga/blommiga humlen. Lite sirapslimpa och mörkt knäckebröd. Medel till lätt kropp. Eftersmaken har medelsöta toner av farinsocker och melass och rökt salami (med en gnutta salt). Det överraskande mjuka slutet är knäcksött och lättrökt.

Kolsyran är medelstark, de många medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

Jämförelserna med Märzen är som sagt oundvikliga, och kan sammanfattas i att den här med mer humle och mindre aggressiv rökighet är mer tillgänglig och lättdrucken. Ytterst behaglig!

Betyg: 4,26. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2016-02-05 (lagerstatus). Pris: 28:90 för 500 ml. Bäst före: 01/2017.

En ofrivillig selfie, Schlenkerla, augusti 2011.
Snyggt skum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar