2016-02-12

Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer 2009


En öl ur de djupaste delarna av skafferiet: Gouden Carolus Cuvee Van De Keizer från Het Anker. Årgång: 2009. Innan den blivit Blauw.

Hur har den klarat åren? Har den kanske blivit bättre? Djupare?

Jo, det här är en öl jag druckit tidigare och försökte för sådär 5-7 år sedan köpa på mig av. Sedan insåg jag det aldrig blev av att dricka upp de här stora starka flaskorna. 

I december 2005 drack jag en flaska som borde ha varit knappa året gammal. Då tyckte jag att det var en bra stark belgare utan att vara exceptionell. Ändå fick den 4,35 i betyg? Ack ja, andra tider…

Färgen är mörkt brunröd, vätskan klar. Det fingertjocka skummet är luftigt och ljusbrunt. Håller sig kvar rätt länge och lämnar en hel del små rester på glaset. 

Doften är tungt knäckig och full av mogna bär, en hel del russin och gammaldags smörkola. En hel del mjuk alkohol och marsipan.

Smaken är mjukt söt med överraskande toner av mjölkchoklad och kanelbullar. Viss lite blommig beska. En del russin och katrinplommon. Medelstor kropp. Eftersmaken har en hel del smörkola, mjuk alkohol, vetedeg och godiset Tootsi Roll. Slutet är långt och mjukt, men kanske lite väl mjuk Genomgående översöt.

Kolsyran är mjuk, de stora bubblorna är kortlivade. Vätskan är på samma gång lite sträv och kladdig. 

Jodå, den här är bra och väldigt avrundad. Och söt. Men jag tror samtidigt att den från nu är på väg utför i smakerna. 

Betyg? Tja… 3,85?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar