2016-02-24

Omnipollo Noa Pecan Mud Cake Stout

I kväll: Starkt, mörkt, smaksatt. Fantombryggeriet Omnipollos öl som är skapad för att efterlikna en kladdkaka med pecannötter: Noa Pecan Mud Cake Stout på 11 %.

De mer frimärkssamlande ölintresserade kan notera att det finns två varianter av den här ölen på flaska: De i lite högre flaska med svart kapsyl är bryggd hos De Molen, de i lite kortare flaska med guldfärgad kapsyl är bryggd hos Dugges. Flaskan som nu ska drickas är ur den senare serien.

Färgen är kolsvart, det fingertjocka kompakta skummet är varmbrunt och det sjunker långsamt ner till ett tjockt lock utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är söt med intensiva men samtidigt mjuka toner av vanilj, mjölkchokladkaka och nötter. Kokosnöt, toffee och cognac i bakgrunden.

Smaken är inte lika söt som doften – det hade aldrig funkat. Tydliga toner av vaniljstänger, chokladkola, rostade hasselnötter/pekannötter. Det hela påminner mycket om glassen GB Americana Texas Pecan som jag åt som barn. Aningar av katrinplommon och mandel. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mindre söt och knäckig med växande ren alkohol, pistasch, kakao och söta småkakor. Det långa eleganta slutet har återkommande toner av chokladpraliner och en aning mörk rom.

Kolsyran är mild, de många små bubblorna små och långlivade. Vätskan är mycket mjuk utan att vara kladdig.

Jodå… Omnipollogänget har gjort det igen: Tagit en vision om en smak och sedan gjort en öl av det. Det fungerar även denna gång, trots att jag egentligen inte borde vara så förtjust över denna kraftiga pjäs.

Betyg: 4,43. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 januari 2016 (slutsåld). Pris: 59:00 för 330 ml. Bäst före: 2018-11-25 (batch T605).


Jag provade att äta en bit Marabou Mjölkchoklad Daim Saltlakrits (en i mitt tycke rätt fantasilös produkt) och då förändrade Noa helt karaktär: Det söta chokladiga försvann och gav i stället plats åt brända toner, en syrlighet och rätt kraftig beska. Det blev inget vidare ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar