2016-02-17

St. Feuillien Grisette Cerise

Grisette ja, det är en stil jag skrivit lite mer om när jag recenserade en variant smaksatt med skogsbär: Grisette Fruits Des Bois. Så det behöver jag inte göra igen…

Annars är den här från samma bryggeri, belgiska St. Feuillien, och samma alkoholhalt, 3,5 %. Däremot är den smaksatt med körsbär och heter Grisette Cerise.

Färgen är orange-röd (40 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är vitt med en lätt aning av rosa, och det sjunker rätt kvickt ner till ett tunt lock lämnandes lite rester på glaset.

Doften är tydligt söt med lika tydliga toner av cocktail-körsbär och marsipan. Aningar av Björnklister och körsbärssylt. Något slags syrlighet i bakgrunden.

Smaken startar intensivt sött, men utan att bli vasst. Friska mogna körsbär, körsbärssylt och cocktail-körsbär. En lätt fruktig syrlighet och möjligen något slags beska styr upp balansen, liksom en hel del marsipan. Medelstor kropp. Eftersmaken fortsätter i samma söta spår med körsbärssylt men också kemiska toner av Björnklister och tvål. Avslutningen är söt med lite körsbärsgodis i bakgrunden.

Kolsyran är kraftig, de många medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk och något kladdig.

Sött… Ja, det här är sött som en gammaldags läsk, och det påminner mer om det än en öl. Det hela räddas av den där lätta syran och att smakerna inte slår över i det vasst konstgjorda.

Betyg: 3,39. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 19:90 för 250 ml. Bäst före: 04.05.16

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar