2016-02-14

Ska Modus Mandarina

De första åren av svenskt ölbloggande (säg, före 2010) kunde kännas lite… hmmm… enkelspåriga. Vi som roade oss med att skriva om öl gick på samma evenemang och krogar, skrev om samma nyheter och drack i stort sett samma nysläppta öl ungefär samtidigt.

Så är det inte riktigt idag, det finns så mycket att välja på vad gäller öl, bryggerier, evenemang, festivaler och nyheter att det i alla fall som hobbyskribent på landsorten är nödvändigt att sålla och fokusera.

Jag tycker att det är en väldigt trevlig utveckling.

Men ibland blir det en återgång till ”alla springer på samma boll” som då. Som nu senaste veckorna när det plötsligt känns som om ”alla” skriver om en öl i en brandgul burk: Modus Mandarina, en version av Ska Brewings Modus Hoperandi som bryggts med apelsinskal och torrhumlats med den relativt nya tyska humlen Mandarina.

Originalölen gillar jag väldigt mycket, gav den 4,3 i betyg när jag recenserade den våren 2011 (länk). Och Mandarina är inte heller en nyhet för mig, jag recenserade för 1½ år sedan BrauKunstKeller Mandarina IPA som fick 3,16 i betyg.

Färgen är klar och guldfärgad (8 EBC). Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes fina rester på glaset.

Doften är torr med tydliga toner av mandariner och apelsinskal och -juice. Aningar av vetedeg, bananer och ananas. Den känns unik, men också lite endimensionell.

Smaken är måttligt besk i början med tydliga (nästan konstgjorda) toner av apelsinskal och mandariner. Apelsinsmakerna avtar och ger rum för mer allmänna fruktsmaker och lite citronjuice. Det finns en övergående citrus-sötma också. Medelstor kropp. Eftersmaken har mer mandariner och aningar av knäck, apelsinchoklad och gammaldags apelsinkarameller. Det länga slutet är bara apelsinskal(olja) och söt knäck.

Kolsyran är medelstark, det små bubblorna långlivade. Vätskan är mjuk och ganska så kladdig.

Och så är det det här med ålder och IPA: Om jag ska tro overifierade rykten på nätet så stämplar Ska fram sina öl 6 månader. Vilket borde innebära att den här är burkad i början av december 2015. Känns väl rätt okej?

Betyg: 3,82. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 2016-02-05 (lagerstatus). Pris: 28:90 för 355 ml. Bäst före: MAY 09 16 (burkbotten), Aug 2016 (påklistrad etikett).

6 kommentarer:

 1. Försökte beställa denna öl för ett par dagar sedan och då var status hos Systembolaget "Går ej att beställa, utgående vara..."
  Mycket är bra med Systembolaget, men deras beställnings-funktion lämnar en del frågetecken fortfarande..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft enorma problem med det du nämner senaste veckorna, det kommer en text i ämnet så småningom (annars är Pulsatorius' svar nedan helt korrekt och hjälpsamt).

   Radera
 2. Den är slut på centrallagret. Den går då inte att beställa på hemsidan.
  Den finns kvar på många systembolagsbutiker. Den går då, oftast, att beställa till en systembolagsbutik. Man går dit eller ringer till butiken så hjälper de dig.

  SvaraRadera
 3. Det blir intressant att läsa dina iakttagelser Magnus, och tack för svaret Pulsatorius. MEN, hela grejen med beställnings-funktionen är väl att man ska kunna göra det på egen hand? Rent logistiskt är det kanske inte så enkelt alla gånger, men irritationen blir desto större när just det man vill ha, det går inte att beställa hemifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår frustrationen. Jag har varit där. Har resignerat och försöker förstå systemet. Det är som statlig arkeologi.

   Radera
  2. Lustigt, för nu verkar det ha hänt grejer med deras beställningsfunktion. Återstår att se om det är några större förändringar.

   Radera