2016-02-26

Gänstaller Zoigl

Zoigl är en mycket traditionstyngd öltyp. Och inte bara det, utan framför allt ett sätt att brygga öl med medeltida anor från Oberpfalz i östra Bayern. Man går i byn ihop och brygger vört, som sedan delas upp och får jäsa i folks hem. När den sedan är klar sätter man upp en sexuddig stjärna för att visa att man nu serverar Zoigl.

Jag blev lite förvånad när jag inte hittade någon artikel i The Oxford Companion Of Beer om detta. Och oerhört så när det saknades i indexet på Jan-Erik Svenssons Stora Ölboken har ett mycket djupt avsnitt om stilen.

Den Zoigl som nu ska recenseras kommer från Gänstaller Braü och är på 5,8 %. Zoigl är inte någon skyddad ursprungsbeteckning, så trots att bryggeriet i Saltzgitter, Niedersachsen Hallerndorf, Oberfranken ligger inte ligger i Oberpfalz så är det OK att kalla den det. Om ni hör ett obehagligt ljud i bakgrunden så är det ett gäng puritanska germanofiler som gnisslar tänder…

Färgen är gul (6 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt, det sjunker långsamt ner till ett tjockt lock och lämnar lite rester efter sig på glaset.

Doften är påtagligt maltig med toner av surdeg och söta örter. Lite jästiga-jordiga toner, aningar av sötmandel och alkohol.

Smaken är mjuk och söt med lite halvbesk halmig humle. Jästiga toner av nybakt bröd, aningar av mogna äpplen och plommon. Medelstor kropp. Eftersmaken innehåller lite alkohol, tydligt vetemjöl, surdeg och en liten aning vanilj. Avslutningen är sött mjuk med franskbröd och torkade blommor.

Kolsyran är mjuk, men de många små bubblorna är friska. Vätskan är mjuk och något kladdig.

Jag hade enormt höga förväntingar på det här, allt jag tidigare druckit från Gänstaller har varit fantastiskt (deras samarbete med Oppigårds Slåtteröl (recension) var så magiskt bra bra att jag på stående fot beställde en låda). Men den här… Det klickar inte riktigt, det är något som inte riktigt… Den är inte riktigt lika lockande att ta en klunk till av. Kanske är den lite för söt, kanske hade det behövts aningen mer humle? Enda sättet att få lite beska från den är att dricka fort. Ja, det är ett högt betyg, men ändå inte riktigt vad jag väntat mig.

Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 19 februari 2016 (lagerstatus). Pris: 32:90 för 500 ml. Bäst före: 14.11.16.

7 kommentarer:

 1. Niedersachsen? All annan Gänstaller-öl bryggs i Schnaid, Hallerndorf, Oberfranken i delstaten Bayern. Det är därför Gänstaller-öl finns på Akkurats Frankenfestival.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj aj, hag fick helt enkelt träff på fel Hallerndorf när jag sökte på Google Maps. Tack för påpekandet.

   Radera
 2. Hittade massa info om Zoigl i Jankos bok, även indexlänkar, kollade du fel index?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ser nu att jag tittade på ortsindexet.

   Radera
 3. men på vilket vis är detta då en zoigl? den är väl tillverkad på ett o samma bryggeri?

  SvaraRadera
 4. Zoigl som namn är tydligen inte skyddat. Man vill väl påskina att detta är en öl som ska påminna om traditionell kommunbryggd Zoigl men eftersom Zoigl inte är en öltyp utan enbart beskriver konceptet faller det ju lite platt. Lika lite öltyp som t ex Trappist men där har man rätt tydliga regler för vilka som får sätta den benämningen på etiketten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggen Bara Bier skriver lite mer om hur Andreas Gänstaller tänker om Zoigl här.

   Radera